Замовити товар

    Замовити


      Задайте питання

        Сучасна технологія вирощування цибулі ріпчастої і цибулі зеленої на перо

        22.12.2021

        Біологічні особливості цибулі

        Цибуля (Allium cepa) належить до підродини Цибулеві (Alliaceae). Цибуля ріпчаста — багаторічна трав’яниста рослина, що складається з підземного видозміненого пагона — цибулини і надземної вегетативної маси — трубчастого листя. Цибулина складається з укороченого стебла — донця, на якому закладаються бруньки , покриті відкритими і закритими соковитими лусками. Зовні цибулина вкрита сухими лусками жовтого, білого або фіолетового забарвлення. Основна маса коренів знаходиться в шарі грунту 5-30 см.

         

        Температурні характеристики для цибулі 

        Цибуля ріпчаста є відносно холодостійкою рослиною. У період вегетації оптимальна для розвитку температура становить 17-19 ° C. Відповідно до результатів тривалих випробувань, прийнятний інтервал коливань температури навколо оптимального значення, в якому рослини цибулі можуть успішно розвиватися, становить ± 7 ° C. Мінімальна температура росту рослин, що становить 5 ° C, досить низька порівнюючи з іншими овочевими культурами. Ця найважливіша температурна точка являє собою найнижче значення температури — як для проростання насіння, так і для розвитку біомаси рослини протягом усього вегетаційного періоду.

        Іноді рослини цибулі досить добре переносять екстремально низькі температури. В період проростання насіння і появи сходів проростки можуть витримувати температуру ґрунту 2 ° C (у цьому разі період появи сходів може розтягнутися до 1 місяця, що сильно позначається на врожаї). Оптимальна температура для проростання насіння зазвичай вища 10 ° C; після посіву насіння в «комфортний» з погляду температури період, проростання і поява сходів складе 12-15 днів. Дуже молоді рослини цибулі ще більш толерантні до морозу: іноді вони можуть витримувати короткочасний мороз до -6 ° C.

         

        Промисловий посів цибулі на піщаних ґрунтах

        З погляду  технології вирощування, на розвиток рослин цибулі впливають 3 основних важливих фактора температури і температурних змін. В континентальній кліматичній зоні Європейської частини Росії низькі весняні температури в поєднанні з більш короткою тривалістю світлового дня (11- 13 годин у весняний період ) сприяють розвитку листя і коренів цибулі. Тому необхідно ретельно продумати правильний вибір періоду для посіву навесні.

        Пізні терміни посіву залишають значно менше часу для розвитку рослин, що призводить до недобору запланованого врожаю в кінці вегетаційного періоду, оскільки біомаса листя і обсяг коренів вкрай важливі для правильного розвитку цибулин.

        Зважаючи на  вищевказане, очевидно, що протилежні температурні умови і світловий режим (високі температури в сукупності з більш тривалим світловим днем) сприяють формуванню цибулин в літню пору. На жаль, щодо цього є потужний обмежуючий фактор, оскільки тривалий період високих температур являє собою стресовий фактор, який призводить до «згортання» (надмірного прискорення) циклу розвитку культури: слабкий розвиток листового апарату і занадто швидкий процес формування рослин (особливо часто це спостерігається при пізніх термінах посіву) призводять до більш низького виходу продукту під час збирання врожаю через  формування дрібних цибулин.

        Тривалі періоди холодних температур у весняний період сприяють формуванню «здвоєних цибулин» (формування двох «півцибулин » в межах однієї цибулини, іноді відокремлених одна від одної покривною лускою, деформованих, які   не мають товарного вигляду). Це може траплятися у разі дуже ранніх термінах посіву (перший період гарної погоди ранньою весною підштовхує овочівників до того, щоб зробити дуже ранній посів, але водночас  існує високий ризик виникнення даної проблеми) і тривалому періоді холодної погоди після появи перших сходів.

         

        Потреба цибулі в світі

        Існує два елементи впливу світла на рослини,

        які слід враховувати в циклі вирощування цибулі:

         

        Інтенсивність світла (освітленість)

        Рослини цибулі дуже ефективно використовують високу інтенсивність світла, яка, в поєднанні з високими температурами, сприяє рівномірному збільшенню маси цибулини. При більш низьких температурах висока інтенсивність світла призводить до наростання вегетативної маси листя (пір’я ). Згідно з експериментальними даними оптимальна інтенсивність світла для рослин цибулі становить близько 25000 люкс.

         

        Тривалість освітлення (вплив світла)

        Цей фактор впливу світла є базовим для формування цибулин. Тривалість світлового дня індукує формування цибулин аж до моменту збирання врожаю і до потрібних обсягів.

        Тривалість дня (час впливу світла на рослини) слугує сигналом для початку процесу дозрівання.

        Хоча цибуля ріпчаста (Allium cepa) являється справжньою культурою довгого дня, з практичних міркувань цей вид рослин можна поділити на три групи.

        Цибулини довгого-довгого дня потребують 16-годинної тривалості світлового дня для початку формування цибулин. Як правило, цибулини цього типу характеризуються більш тривалим циклом розвитку, більш пізнім дозріванням і формуванням дрібних цибулин в більш низьких широтах (через недостатню загальну кількість освітлення). Цибулини цього типу добре пристосовані до умов більш високих широт з їхнім вологим і м’яким кліматом.

        Цибулини довгого дня потребують меншої кількості освітлення — приблизно 14-15-годинної тривалості світлового дня для формування цибулин. Це поширена форма цибулі в континентальній кліматичній зоні.

        Цибулини короткого дня потребують 12-13-годинної тривалості світлового дня для формування цибулин. Цибулини цього типу використовуються для виробництва ранньої продукції в південних регіонах з раннім настанням стабільно теплої погоди.

         

        Вимоги цибулі до грунту

        Цибуля добре пристосована до зростання на екстремальних за механічним складом різновидах грунтів, а також при різних рівнях pH (його можна вирощувати в діапазоні pH від 5,5 до 7,5). Кислі грунти (рН <5,5) непридатні для вирощування цибулі. На таких ґрунтах необхідно проводити вапнування під основний обробіток грунту. На грунтах з лужною реакцією (рН = 8,0 і вище) з осені рекомендується проводити гіпсування з розрахунку 3-5 тонн фосфогіпсу на 1 га. Звичайно, найбільш високої продуктивності культури можна досягти на легких супіщаних і мулкуватих (важких) суглинках, багатих органічною речовиною, з оптимальним регулюванням водного режиму, при якому відсоткове співвідношення водного і повітряного елементів структури грунту можна легко підтримувати на оптимальному рівні.

        Екстремальні типи грунтів можуть призводити до зниження якості вирощеної продукції навіть за високих врожаїв (цибулини, вирощені на піщаних ґрунтах, часто характеризуються крихкою структурою та меншим вмістом сухих речовин; на важких грунтах цибулини частіше уражаються фітопатогенними грибами, такими як гриби роду Fusarium, які ростуть в грунті або передаються через грунт).

        Спосіб обробки грунту також дуже впливає на процес і результати вирощування цієї культури. Немає іншої овочевої культури, більш вимогливої до обробки грунту, ніж цибуля. Це пояснюється тим, що коріння рослини цибулі розташовується переважно  у верхньому горизонті грунту глибиною 30 см, тому наявність відповідної структури грунту в цьому шарі є вкрай важливим для виробництва вирівняних за формою і розміром цибулин.

         

        Попередники для цибулі 

        Кращими попередниками є культури, які рано звільняють поле і дозволяють підготувати ґрунт за типом напівпару: озимі зернові, бобові, ранні томати і картопля, рання і середня капуста, огірок, кабачок і баштанні. Поганими є попередники, які збирають в пізні періоди. У сівозміні цибулю повертати на попереднє місце потрібно не раніше ніж через 4-5 років.

        Головні елементи технології вирощування цибулі

        Густота посіву цибулі

        Посів проводять якомога раніше, при першій ж нагоді виходу в поле. У південних районах це березень, в деякі роки — навіть лютий. У північних регіонах крайнім терміном сівби можна вважати початок травня. Глибина посіву насіння 2,5-3,0 см — для поверхневого зрошення, 1,5-2 см — для крапельного зрошення. Норма висіву насіння становить 4-5 кг / га. Кількість рослин має становити 800-1300 тис. / га. Для отримання більшої цибулини застосовують розріджені посіви з нормою 600-800 тис. рослин на 1 га.

        Для цибулі застосовується широкосмугова схема посіву. У разі крапельного зрошення на одній смузі укладається дві трубки через 45 см.

        Схема посіву може варіювати  залежно від типів сівалок. Посів може проводитися у вигляді грядок з 4 рядами, міжрядковою відстанню 25 см (4 х 25 см) і відстанню 50 см між грядками, або у вигляді грядок за схемою 6 х 18 + 70 см (тобто грядки з 6 рядами, міжрядковою відстанню 18 см і відстанню між грядами 70 см).

         

        Точність висіву цибулі

        Точність висіву має вирішальне значення для отримання врожаю однорідних цибулин високої якості. Точний висів дає можливість отримати більш високий вихід товарної продукції з більш однорідними за розміром і формою цибулинами. Система точного висіву може забезпечити однакову відстань між цибулинами, що означає рівні можливості зростання для всіх рослин. Таким способом можна реалізувати набагато більш високий потенціал однорідності, яким володіють наші гібриди.

        Те ж саме стосується  бажаної форми цибулин. Якщо між цибулинами дотримується оптимальна відстань, відсоток викривлених ідеформованих цибулин зводиться до мінімуму. Крім цього, метод точного висіву також придатний для оптимізації кількості насіння, що висівається, оскільки  означає менші витрати на насіння в розрахунку на один гектар, що вигідно городникам, адже спостерігається в даний час зростання цін на гібридне насіння.

        Можна домогтися бажаної точності висіву насіння, використовуючи різні висіваючі апарати, приставки та відповідні регулювання висівного апарату сівалки. Безсумнівно, найкращим вибором є пневматична сівалка, яка піддається тонкому регулюванню, забезпечує дуже точний висів і рівномірну густоту посіву. Однак вартість такого обладнання дуже висока, і необхідно добре зважити, чи варто його купувати. Використання пневматичної системи висіву є рентабельним у разі її використання на великих площах і / або декількох культурах в фермерському господарстві. На другому місці  сівалка з пасковими висіваючими апаратами або система Stanhay, яка є досить точною для масового виробництва культури, але характеризується менш тонким регулюванням, ніж пневматична система висіву.

        Використання паскової системи потребує більшої майстерності і вправності, але вона набагато дешевша, ніж пневматичні сівалки. Правильне використання паскової системи і правильний вибір швидкості руху сівалки можуть забезпечити достатньо рівномірну густоту посіву. Тип сівалки — це питання вибору кожного городника.

         

        Вирощування цибулі з сіянки  

        Часто цибулю вирощують також з використанням висадки в грунт невеликих цибулин, які були отримані в попередній рік. Це один з найпоширеніших способів вирощування цибулі в країнах з холодним кліматом.

         

        Вирощування цибулі з розсади

        Для отримання ранньої продукції цибуля вирощується розсадною культурою. Водночас  урожай дозріває на 2-3 тижні раніше, ніж при безрозсадній культурі цибулі. Рекомендується застосовувати гібриди раннього терміну дозрівання, переважно середнього дня. Насіння висівають в теплицях в кінці січня — початку лютого для отримання 50-55-денної розсади. Оптимальний метод — вирощування розсади в касетах. В одну секцію висівається 5-6 насінин.

        До появи сходів температуру в теплиці підтримують на рівні 20-25 ° С, після появи сходів на 4-5 днів її знижують до 10-12 ° С вдень, і 8-10 ° С вночі; а потім знову підвищують до 18-20 ° С вдень і 12-14 ° С вночі. Розсаду регулярно поливають. Перед висадкою у відкритий грунт полив зменшують.

        Готова до висадки розсада повинна мати не менше 2-4 справжніх листків довжиною 15-18 см.

        Орієнтовна схема посадки розсади: 25-30 х 15 см. В одне гніздо висаджується секція з грудочкою землі і 4-5 рослинами в ній. Густота стояння рослин становить 120-130 тис. секцій на 1 га (в кожній секції по 4-5 рослин, що відповідає 500-550 тис. рослин на 1 га).

        Висаджування розсади цибулі за допомогою спеціальної машини. За допомогою розсади дуже часто вирощують цибулю на перо і цибулю порей

         

        Зрошення цибулі 

        Цибуля — одна з найбільш вимогливих культур щодо постійного доступу води. Це пояснюється слаборозвиненою кореневою системою. Протягом всього періоду вирощування цибулі є два критичних моменти, що визначають врожайність культури. Перший — період проростання-сходи і другий — період інтенсивного росту цибулини до початку вилягання пера.

        Важливість другого поливного періоду полягає в реалізації потенційної продуктивності гібридів: високий відсоток першокласної продукції та високий вихід товарної продукції. Для задоволення цієї вимоги необхідно забезпечити постійне зростання рослин завдяки безперервному підтриманні відповідного рівня вологи в шарі грунту, де знаходиться коріння, глибина грунту для цибулі становить 30-60 см. Відсутність постійного рівня водозабезпеченості рослин буде приводити до різних деформацій (головним чином, подовження) цибулин, причому можуть спостерігатися розриви покривної луски, що виникають в результаті повторного зростання цибулин через періодичні поливи. Це може також призводити до розвитку товстої шийки цибулини, що буде слугувати вхідними воротами для патогенних організмів, які живуть в грунті або переносяться з грунтом що знижують якість і збереженість цибулин.

        Оптимальний вміст вологи в грунті знаходиться на рівні 80% НВ до утворення цибулини, під час зростання надземної вегетативної маси, і 70% НВ під час її формування.

        Залежно від конкретних умов року і регіону вирощування, за сезон при поливі дощуванням проводять 8-12 поливів з нормою по 350-500 м3 / га кожен. Зрошувальна норма може скласти від 3500-5000 м3 / га. Полив припиняють за 3 тижні до збирання.

        Спосіб поливу відіграє важливу роль в практиці обробітку культур. Найстаріший спосіб поливу за допомогою дальноструйних апаратів вважається найменш ефективним, при якому витрата води найменше піддається регулюванню. Цей спосіб практично неприйнятний для передсходового поливу, особливо на глинистих ґрунтах, в яких він може призводити до утворення щільного шару грунту, непроникного для маленьких проростків цибулі. Більш того, нерівномірний розподіл води обумовлює менш дружні сходи в пол, а неправильна установка (в результаті відсутності можливості тонкого регулювання) витрати води може призводити до того, що великі краплі води будуть прибивати сходи до землі, причому і те й інше зазвичай призводить до значних втрат врожаю. Зрошення дощуванням за допомогою середньоструйних поливних пістолетів забезпечує більш прийнятне рішення, особливо для невеликих ділянок, оскільки його легше регулювати з урахуванням форми ділянки та необхідної інтенсивності дощу (кількості води, поданої за одиницю часу), але воно є менш мобільним.

        Пересувні мікродощувальні  пристрої, що переміщуються за допомогою машин, вигідно відрізняються від раніше описаних способів зрошення, оскільки дощувальні апарати забезпечують рівномірне покриття і хороше регулювання інтенсивності дощу. До недоліків цього способу зрошення належать труднощі в переміщенні рами дощувального пристрою , необхідність в додаткових витратах на людську працю і підвищений ризик зараження рослин несправжньою борошнистою росою через більш вологий мікроклімат на рівні рослинного покриву .

        Лінійна система зрошення забезпечує рівномірне покриття, автоматичний поворот (по колу) (потрібно набагато менше обслуговування і витрати на людську працю набагато нижчі), її легко монтувати і нею не важко керувати. Недоліком цієї системи є необхідність в наявності постійного джерела подачі води по трубопроводу, розташованого дуже близько до поля (вбудований водопровід або зрошувальні канали), причому господарська витрата води найвища з усіх систем зрошення. Крім того, при використанні цієї системи рослини частіше уражаються несправжньою борошнистою росою.

        Найбільш досконалим способом поливу на сьогоднішній день є крапельне зрошення.

        При цьому способі поливу вода надходить безпосередньо в зону кореневої системи і з найбільшою ефективністю використовується рослинами, оскiльки  випаровування йде тільки через рослини. Також через систему крапельного зрошення проводяться підживлення мінеральними добривами, які одночасно з водою рівномірно розподіляються кожній рослині. Водночас  не ущільнюється грунт, не утворюється ґрунтова кірка, відпадає необхідність розпушування ґрунту після кожного поливу. Спрощується догляд за рослинами і зростає його ефективність. Врожайність значно зростає.

        У разі використання крапельного зрошення, на чотириряднiй грядці стрічка повинна розташовуватися між 1-м і 2-м і між 3-м і 4-м рядами.

        Вибір системи зрошення — це питання прийняття рішення овочівником і обставин, в яких він знаходиться.

         

        Внесення добрив для цибулі 

        Спільна дія основних поживних елементів на культуру цибулі :

        Азот (N): добре підтримує розвиток рослини, що сприяє інтенсивному зростанню листя в денний час в першій половині життєвого циклу рослини, а також підтримує розвиток цибулин в темний час доби. Підвищені норми внесення азоту можуть сприяти підвищенню врожаю, проте це може негативно впливати на пізніх стадіях дозрівання цибулин і знижувати їхню лежкість. Крім того може спостерігатися більш сильне ураження культури трипсами і різними захворюваннями. Внесення азоту протягом усього життєвого циклу рослини може також призводити до зниження якості покривних лусок цибулин, що негативно позначається на здатності до тривалого зберігання.

        Фосфор (Р): підтримує розвиток листя, що утворює покривні луски цибулини. Підживлення фосфором на пізніх стадіях розвитку цибулин сприяє формуванню товстих і міцних покривних лусок. Крім того, високе забезпечення фосфором на ранніх стадіях розвитку сприяє формуванню потужної кореневої системи, здатної краще справлятися з періодами низького вологозабезпечення.

        Калій (К): це вкрай важливий (незамінний) елемент для отримання бажаного вмісту сухих речовин в цибулинах, особливо для їхньої щільності і лежкості. Цей поживний елемент може підвищувати ефективність поглинання води рослинами і підтримувати процес засвоєння азоту. Внесення калію в відповідних дозах знижує сприйнятливість рослин до хвороб завдяки тому, що він сприяє розвитку більш потужного епідермісу, рослини водночас  більш стійкі до низьких температур і посухи.

         

        Загальні рекомендації щодо внесення добрив під цибулю

        Кожна доза добрива повинна грунтуватися на результатах грунтового аналізу. Відсутність даних про вміст поживних речовин в грунті може викликати небажані проблеми.

        Цибуля дуже чутлива до внесення добрив через  слаборозвинену кореневу систему і великий загальний винос елементів живлення.

        На утворення 1 т продукції цибуля виносить N — 1,6 кг, P — 1,2 кг, K — 2,4 кг.

        • Слід уникати внесення добрив на основі хлориду, особливо перед посівом. Рослини цибулі чутливі до хлору на всіх стадіях розвитку; навіть хлористий калій (KCl) негативно позначається на схожості насіння при внесенні його як  стартової дози. Тому внесення хлорвмістких добрив можливо тільки під основний обробіток восени .
        • Наступні дози добрив є зразковими і їх варто брати до уваги тільки для розуміння системи харчування, а не як конкретні рекомендації:

        Рекомендації щодо внесення поживних елементів:

        N норма внесення азоту (N) повинна складати приблизно 200 кг / га. 40% від загальної норми добрива слід застосовувати навесні як  стартове добриво, 60% — для  підживлення протягом сезону. Досить ефективним альтернативним варіантом вважається внесення добрива в наступному співвідношенні: 30% — восени, 40% — навесні, 30% -протягом сезону. Восени краще використовувати азот в амонійній формі, оскільки нітратна форма швидко вимивається в нижні горизонти.

        Р Рекомендована норма внесення становить близько 100-160 кг / га. Зазвичай використовується наступне дозування: 70% від загальної норми — як  основне внесення восени перед основною обробкою, а решту 30% — навесні як  стартове добриво. Альтернативна рекомендація щодо внесення: 50-66% для  основного внесення навесні, а решта — протягом вегетаційного періоду. Це дає змогу підвищити рівень фосфору в ґрунті в період розвитку покривних лусок цибулин.

        К Рекомендована загальна норма внесення становить 120-200 кг / га. Це кількість підрозділяється наступним чином: 50% для  основного внесення восени і 50% протягом вегетаційного періоду. Згідно з більш звичною рекомендацією: 70% від загальної норми — для основного внесення восени, а 30% — як  стартове добриво навесні.

        Цинк (Zn) і мідь (Cu) Мікроелементи можуть також мати значний вплив на лежкість цибулин і на якість покривних лусок, тому рекомендується 11 кг / га цинку і 17-28 кг / га міді один раз в 2 або 3 роки.

        Особливу увагу потрібно приділяти періоду розвитку цибулин; в цей період необхідно підвищити норму внесення. Можна також застосовувати позакореневе підживлення водорозчинними добривами з мікроелементами в хелатній формі: N-P-K в співвідношенні 19-11-24 на стадії розвитку листя і в співвідношенні 10-5-26 — на стадії формування цибулин.

        На крапельному зрошенні система добрив відрізняється від поверхневого. Однак за періодами вегетації цибулі потрбно дотримуватись системи добрив згідно з рекомендаціями.

        Вкрай важливо стежити за правильним співвідношенням азоту і калію. На ранніх стадіях розвитку рослин рекомендується вносити добрива, в яких переважає азот (наприклад, 18-6-14), а на більш пізніх, в періодрозвитку цибулин, — добрива з переважанням калію (наприклад, 10-10-20, або навіть 5-14-28).

         

        Боротьба з бур’янами в посівах цибулі

        Досходове обприскування посівів цибулі грунтовими гербіцидами за допомогою самохідного обприскувача Fendt Rogator 655

        Цибуля — одна з найбільш чутливих до засмічення культур. Критичний період, протягом якого найбільше знижується врожай цибулі внаслідок  впливу бур’янів, становить 40-50 днів після появи сходів. В системі боротьби використовують агротехнічні та хімічні заходи. З агротехнічних особливу увагу приділяють дотриманню сівозміни, а також ретельної осінньої підготовки грунту. З хімічних заходів боротьби застосовують систему обробки гербіцидами різної дії (грунтові та страхові). Необхідно пам’ятати, що рослини цибулі найбільш сприйнятливі до впливу гербіцидів в фазі «батіжок». Тому в цю фазу застосування будь-яких гербіцидів не допускається. Система їхнього застосування складається з набору елементів: строків внесення і використання різних препаратів. При застосуванні гербіцидів дуже важливо керуватися рекомендаціями до цих препаратів від виробника і регламентом їхнього застосування.

         

        Боротьба з хворобами цибулі

        Обприскування цибулі за допомогою трактора John Deere 6430 Premium, обладнаного гусеницями (Soucy Tracks)

         

        Несправжня борошниста роса (Пероноспороз), (Peronospora destructor)

        В деякі роки ця хвороба може призводити до значних втрат врожаю. Сприятливими умовами для зараження цією хворобою єдуже волога пізня весна і раннє літо (зазвичай кінець травня — червень), коли температура в ранкові години становить приблизно 10-12 ° С і волога, що міститься в повітрі, може конденсуватися на поверхні листя. Ці умови сприяють розвитку, розмноженню і поширенню фітопатогенів гриба, що сприиняє дане захворювання. Зараження і прояв симптомів відбувається дуже швидко: від невидимої (безсимптомної) стадії до ураження маси рослин може пройти всього три дні. Несправжня борошниста роса руйнує листя, призводить до затримки розвитку цибулин і вторинної інфекції (вторинного зараження іншими фітопатогенними грибами, такими як Botrytis, Fusarium), що знижує лежкість цибулин. Щоб уникнути захворювання цибулі необхідно систематично, раз в 12-14 днів, а у вологу погоду інтервал повинен становити 7-8 днів, проводити профілактичні обробки фунгіцидами. Щоб уникнути розвитку стійких форм патогена, контактні та системні фунгіциди необхідно обов’язково чергувати, а також чергувати препарати з різною діючою речовиною.

         

        Альтернаріоз (Alternaria porri)

         Старіше листя зазвичай більш сприйнятливе, ніж молодіше. Перші симптоми проявляються у вигляді насичених водою плям, зазвичай з білим центром. Краї уражених ділянок стають коричневими до бузкових , і листок жовтіє вище і нижче ураженої ділянки. Згодом на уражених ділянках утворюються концентричні кільця, забарвлення яких варіює від темно — коричневого до чорного. Вони являють собою зони спороношення гриба. У міру прогресування хвороби уражені ділянки можуть оперізувати листок, спричиняючи його поступове відмирання і загибель. Аналогічні симптоми спостерігаються на стрілках. Уражені стрілки можуть відмирати, внаслідок чого насіння розвивається зморщеним. Під час ураження цибулин зараження відбувається через шийку цибулини. Якщо гриб заражає цибулину, уражена ділянка спочатку має яскраво-жовте забарвлення, але в кінцевому підсумку набуває кольору червоного вина.

        Заходи боротьби аналогічні заходам боротьби проти пероноспорозу.

        Обприскування посівів цибулі фунгіцидами та інсектицидами — обов’язковий захід для успішного вирощування цієї культури. Важлива також своєчасна діагностика захворювань і шкідників та правильний підбір пестицидів

         

        Боротьба зі шкідниками цибулі

        Цибуля уражається безліччю шкідників, однак найбільш небезпечними його шкідниками є трипси (Thrips tabaci) і личинка мухи цибулевої (Phorbia antiqua). У мухи цибулевої зазвичай спостерігається 3 масових розмноження протягом періоду вирощування культури, причому перше відбувається в середині квітня. Кращий спосіб боротьби: виявляти масове розмноження за допомогою феромоновими пасток і починати обробку інсектицидами.

        Трипси в південних районах з’являються в травні, в північних — в червні — липні. Шкодять протягом усієї вегетації. На листках з’являються білуваті плями, які при сильному пошкодженні зливаються, внаслідок чого листя всихає. Водночас  рослини помітно знижують свою продуктивність. При появі трипсів проводять хімічні обробки системними інсектицидами.

        Цибулева міль. Дрібний нічний метелик, завдовжки близько 8 мм. Літ починається на початку червня. Яйця відкладає на листя. Гусениця жовтувато-зелена, завдовжки 10-11 мм. Живуть всередині листка і виїдають внутрішні тканини у вигляді поздовжніх смужок неправильної форми. Гусениця перетворюється на ляльку на листках цибулі і різних бур’янах. Лялечка поміщається в сірий, пухкий павутинний кокон. Друге покоління гусениць шкодить в другій половині липня і початку серпня. У південному регіоні цибулева міль дає до трьох поколінь.

        Заходи боротьби з цибулевою міллю аналогічні обробкам проти цибулевої мухи.

        Цибулевий кліщ. Має овальну форму тіла, завдовжки близько 1 мм. Самки кліща відкладають яйця в цибулини. Кліщі дуже волого- і теплолюбні, сильно розмножуються при температурі вище 13 ° C і відносній вологості в сховищі вище 70%. За вологості нижче 60% розвиток їх припиняється. Пошкоджені цибулини загнивають.

        Заходи боротьби: Цибулю перед закладанням на зберігання прогрівають при температурі 35-37 ° С протягом 5-7 діб. У сховищі необхідно підтримувати вологість не вище 70%. Перед закладанням на зберігання обов’язково провести фумігацію сховища.

         

        Збирання врожаю цибулі

        Цибуля досягає стадії фізіологічної зрілості і готова до збирання, коли шийка цибулини втрачає пружність, призводячи до вилягання пера. Призначеній для тривалого зберігання цибулі перед збиранням слід дати можливість висохнути і дозріти. Коли відбувається вилягання пера, необхідно припинити полив, щоб дати можливість цибулинам висохнути під час польового дозрівання. Оптимальний рівень вилягання пера, за якого можна починати збирання цибулі , становить 50-75%.

        Коли цибуля збирається для негайної реалізації або для короткочасного зберігання, до досягнення цибулею повної зрілості шийки цибулин можна переламати або можна зрізати перо, щонайменше, на рівні 10 см вище шийки, щоб індукувати процес остаточного дозрівання. Збирання рекомендується проводити невдовзі після «обрізки пера», щоб уникнути проникнення фітопатогенних грибів в цибулину через зріз на шийці. Такий захід широко практикується в північних регіонах, де в період збирання часто йдуть дощі.

        Підкопування цибулин від трьох днів до тижня перед збиранням врожаю сприяє тому, щоб цибулини припинили подальше поглинання вологи, і прискорює дозрівання. Це також сприяє збереженню однорідної форми і розмірів цибулин.

        Пір’я цибулі, що полягло, можна залишити на місці для затінення цибулин і запобігання сонячного опіку. Плями сонячного опіку можуть спричинити процес розкладання цибулини, знижуючи, тим самим, її якість, а також можуть сприяти зараженню цибулин фітопатогенними грибами .

        Найбільш поширена практика збирання в два етапи, при якій цибулини підкопують й залишають на 7-10 днів висихати в полі, а потім проводять їх добірку. У північних регіонах рекомендується проводити однофазне збирання врожаю. Якщо залишити урожай в полі на дуже тривалий час, цибулини можуть почати зеленіти; до того ж це дає більше часу для проникнення інфекції в цибулини (особливо в разі вологої осені). Під час прибирання овочівники мають подбати про обережне поводження з цибулинами, щоб уникнути механічних пошкоджень цибулин. Як правило, озимі цибулини короткого дня і цибулини типу Sweet Spanish ніжніші, і тому їх рекомендується збирати вручну. Більшість гібридів цибулі довгого дня, призначених для зберігання, мають досить щільні цибулини, щоб можна було застосовувати механізоване збирання, але, тим не менш, слід уникати необережне поводження з ними. Сучасні цибулезбиральні машини обладнанi ланцюгами, які покриті гумою,  та мають коротку відстань (висоту) падіння цибулин в приймачі, вистелені м’яким матеріалом, щоб запобігти пошкодженню цибулин.

         

        Технологія вирощування цибулі зеленого на перо

        Технологія вирощування зеленої цибулі в принципі нічим не відрізняється від вирощування цибулі ріпчастої, тільки в цьому разі  основною продукцією є листя цибулі, яке збирається і реалізується цілий рік. Тому цибулю на перо вирощують зазвичай в парниках або теплицях, а також використовують метод вигонки з цибулин, а іноді вирощують і у відкритому грунті.

        Для вирощування на перо використовують кілька видів цибулі і часнику:

        • Allium cepa L. — Цибуля ріпчаста
        • Allium porrum L. — Цибуля-порей
        • Allium fistulosum L. — Цибуля-батун, або трубчаста цибуля, або Татарка
        • Allium sativum L. — Часник
        • Allium ascalonicum L. — Цибуля-шалот (syn. Allium hierochuntinum Boiss.)
        • Allium nutans L. — Цибуля-слизун, або Цибуля поникла 
        • Allium moly L. — Цибуля Молі
        • Allium ramosum L. — Цибуля гілляста, або Джусай, або Цибуля дика, або Цибуля китайська (syn. Allium odorum L. — Цибуля запашна, або Цибуля пахуча)
        • Allium schoenoprasum L. — Цибуля скорода, або Шнітт-цибулю, або різанець (syn. Allium sibiricum L. — Цибуля сибірська)
        • Allium ursinum L. — Черемша, або Цибуля ведмежа, або Дикий часник

         

        (Пока оценок нет)
        Loading...

        Найкращі товари

        Аміачна селітра, AN N34,4 (нітрат амонію, амоній азотнокислий)

        азоту - 34.4%

        води - 0.6%

        Країна:Україна

        Фасовка: Біг беги, прильоване, гранульоване

        26700 грн./т грн./т. - EXW/СРТ - Черкаси/Рівне

        45 грн./кг від 5 кг грн./т. - Нова пошта - Черкаси

        ЖКУ NP 0:18:18

        P - 18%

        K - 18%

        Країна:УАПГ, Украина

        Фасовка: 1 л, 20 л, еврокуб, налив

        по запросу грн./т. - EXW/FCA - Ходоров

        КАС, UAN N32+1Zn

        азота - 32%

        карбамида - 37%

        селитры - 45%

        цинка - 1%

        Країна:Украина

        Фасовка: еврокуб, налив

        по запросу грн./т. - EXW - Черкассы

        РКД NPK 0:15:19+3S

        фосфору - 15%

        калію - 19%

        сірки - 3%

        Країна:Україна

        Фасовка: єврокуб, налив

        по запиту грн./т. - EXW/FCA - Черкаси

        Хелат цинка(E-Zn 9%) 117 г/л

        цинка Zn (117 г/л) - 9%

        Країна:Украина

        Фасовка: 1 л, 20 л, еврокуб, налив

        7,2 USD/л грн./т. - EXW - Черкассы

        Діамофос, DAP NP 18:46(діамоній фосфат)

        азота - 18%

        фосфатів - 46%

        сірки - 2.5%

        Країна:Литва

        Фасовка: Біг беги, гранульоване

        49300 грн./т. грн./т. - EXW - Черкаси

        47800 грн. грн./т. - EXW - Черкаси

        46500 грн./т. - EXW - Рені

        Повідомити про помилку

        Текст, який буде надіслано нашим редакторам: