Замовити товар

    Замовити


      Задайте питання

        Сучасна технологія вирощування цукрової кукурудзи

        03.12.2021

        Урожайність цукрової кукурудзи

        Середня врожайність гібридів цукрової кукурудзи — 15-20 т / га в перерахунку на очищені та  обрізані качани, готові до переробки. Дуже високою врожайністю вважається урожай 40-50 т / га

         

         

        Технології вирощування цукрової кукурудзи

        Зазвичай цукрову кукурудзу вирощують за такими технологіями:

        1. в польових умовах без зрошення (в регіонах, де достатньо вологи)
        2. в польових умовах зі зрошенням
        3. в польових умовах з крапельним зрошенням (DI)
        4. в польових умовах з підземним крапельним зрошенням (SDI) — найпрогресивніший метод
        5. в польових умовах з крапельним зрошенням і закриттям грунту полімерними матеріалами
        6. в тунелях з плівки, з подальшим їх відкриттям
        7. в тунелях зі спанбонду
        8. розсадним методом в плівкових парниках або в парниках зі спанбонду (агроволокно) або в скляних теплицях

         

        Технологія вирощування солодкої кукурудзи не сильно відрізняється від технології вирощування звичайної кукурудзи на зерно.

         

        Загальна інформація про цукрову кукурудзу

        Цукрова кукурудза має багатовікову історію. Найдавніші знахідки і дані про кукурудзу виявили з розкопок в мексиканських печерах. Вони вказують на Центральну Америку, і, зокрема Мексику, як батьківщину рослини. З Мексики вона поширилась на Південну Америку (Чилі, Перу, Болівію), а згодом до Північної Америки (США і Канада).

        Одомашнена індіанцями кукурудза пройшла процес еволюції. Схрещування різних сортів сприяло утворенню видів кукурудзи, які були схожі на сорти, що вирощують тепер . Це були перуанські індіанці, які були першими заводчиками солодкої кукурудзи.

        Найбільш ранні посилання про солодку кукурудзу наведенні з 1779 року. Підвид, названий Zea Mays ssp. saccharata, був виведений в 1820 році. Першопроходцем і виробником гібридного насіння був Нойєс Дарлінг з Нью-Хейвен, штат Коннектикут, США. У більш широкому масштабі виробництво солодкої кукурудзи почалося на початку 20-го століття в Європі після Другої світової війни. В Україні солодка кукурудза почала інтенсивно вирощуватися на великих площах в кінці 20-го століття.

        Світовим лідером з виробництва і споживання цукрової кукурудзи є США, для якої цукрова кукурудза є «національним» продуктом.

        Великі площі під цією культурою у Франції, Угорщині, Таїланді. В останні роки цукрова кукурудза і продукти її переробки набувають все більшої популярності і поширення в Україні. Щороку зростають площі під цією культурою у фермерів, які постачають продукцію для свіжого ринку, водночас  дуже інтенсивно розвивається напрямок переробки (консервування і заморожування в зерні і качанах).

        Зростаючий попит на солодку кукурудзу значною мірою обумовлений високою якістю продукції. Смак є найважливішим атрибутом для споживачів солодкої кукурудзи. Роздрібні мережі все більш цікавляться солодкою кукурудзою через підвищення споживчого інтересу до цього продукту.

        Переробні підприємства також не залишаються осторонь і теж збільшують обсяги кукурудзяної продукції, завдяки гарній рентабельності цих продуктів. Крім того зараз основні переробники одночасно є великими виробниками, вирощуючи для своїх потреб великі площі цієї культури.

        Компанія HM.CLAUSE один зі світових лідерів в сегменті цукрової кукурудзи. В асортименті широка лінійка різних гібридів, як для свіжого ринку, так й  для переробки.

         

        Напрямки використання і харчова цінність солодкої кукурудзи

        Солодкі кукурудзяні зерна можна вживати як свіжі продукти, так й в обробленому вигляді. Загалом є  три основних напрямки їх використання:

        • Споживання у свіжому вигляді — качани збирають у фазі молочної стиглості насіння, для свіжого ринку
        • Плодово-овочевої промисловості — качани збирають в кінці фази  молочної стиглості насіння для консервації та  заморожування
        • Промислова переробка — качани збирають у фазу  повної стиглості насіння та переробляють на борошно

         

        Кукурудза, як правило, закладає і формує від 1 до 2-3 качанів. Їх довжина коливається від 15 до 30 см. Качани  обгорнуті листяним покривом в кілька шарів. Їстівна частина качанів є зерно, розташоване на качанах в правильних рядах (більше десяти рядів). Зерна містять aмілодекстрин, який являє собою запасну речовину для паренхіми і впливає на солодкість смаку. Зерно може відрізнятися за формою, кольором, розміром, вмістом поживних речовин і консистенції.

        Зерна цукрової кукурудзи мають високу поживну цінність. Вони містять велику кількість білків і більшість вітамінів та  мікроелементів. Вони також багаті на цукри. Цукрова кукурудза використовується як овоч, підходить для безпосереднього вживання в їжу зерен в фазі молочної стиглості (в цій фазі міститься близько 74-76% води). Крім того, зерна дуже солодких сортів містять багато цукру легко розчинного у воді (6-12%). Цінні компоненти солодких кукурудзяних зерен включають також такі мікроелементи як селен, хром, цинк, мідь, нікель і залізо. Особлива увага повинна бути звернена на селен, який разом з вітаміном Е і β-каротином знижує метаболічну активацію генів раку і полегшує детоксикацію речовин шкідливих для нашого організму. Значну роль відіграє також целюлоза, яка прискорює перистальтику кишечника і знижує всмоктування холестерину і концентрацію глюкози в крові.

        Основний напрямок використання солодкої кукурудзи як  сировини для переробної промисловості. Для цього в момент збору врожаю кукурудза повинна бути в фазі пізньої молочної стиглості. Блискучі жовті або білі зерна, які мають високий вміст поживних речовин і вміст сухої речовини на рівні 24-28%. В процесі промислової переробки ми маємо консервовані та заморожені продукти. Кукурудзяні вироби дуже популярні на ринку у вигляді солодких кукурудзяних зерен в цукровому сиропі, заморожених сумішей з овочами і м’ясом та  овочевих консервів, де одним з компонентів є цукрова кукурудза.

         

        Ботанічні особливості цукрової кукурудзи

        Коренева система цукрової кукурудзи мичкувата і сильно розвинена. Основна маса (75%) фізіологічно активних кореневих відгалужень у ранньостиглих сортів знаходиться в шарі грунту 0-35 см, а пізньостиглих сортів — 0-50 см. Окремі корені заглиблюються  в грунт на глибину до 2-2,5 м, діаметр поширення коренів — від 0,7 до 1,4 м. На нижніх вузлах стебла можуть утворюватися повітряні опорні корені, що оберігають стебло від падіння і постачають рослину водою і поживними речовинами .

        Стебло пряме, циліндричне, до 7 см в діаметрі, без порожнини всередині (на відміну від більшості інших злаків).

        Листки великі, лінійно-ланцетні, до 10 см завширшки і 1 м завдовжки. Їх кількість від 8 до 42.

        Рослини однодомні з одностатевими квітками: чоловічі зібрані у великі волоті на верхівках пагонів, жіночі — в качани, розташовані в пазухах листків. На кожній рослині зазвичай 1-2 качана. Качани щільно оточені листоподібними обгортками . Назовні на верхівці такої обгортки виходить тільки пучок довгих маточкових стовпчиків. Вітер переносить на їх рильця пилок з чоловічих квіток, відбувається запліднення, і на качані розвиваються великі плоди-зернівки.

        Кукурудза цукрова належить до теплолюбних культур. Мінімальна температура проростання насіння 10-12 ° С (за  таких температур сходи з’являються через 3 тижні і можуть сильно зріджуватись), оптимальна — 23-28 ° С (сходи з’являються через тиждень). Особливо потребує тепла в період формування качанів. Сходи можуть пошкоджуватися весняними заморозками. У фазі 2-3 справжніх листків рослини кукурудзи витримують заморозки до -2 ° С. При -4 ° С сходи гинуть. У період цвітіння висока температура повітря (вище 30 ˚) негативно впливає на життєздатність пилку, погіршується запліднення квітки, внаслідок чого знижується урожай і погіршується якість качанів.

        Рослини кукурудзи дуже вимогливі до світла, в тіні не утворюють качанів. До початку цвітіння кукурудза помірно вимоглива до вологи, однак , найбільша потреба в грунтовій волозі спостерігається в період формування качанів, який починається за тиждень до формування волоті і триває протягом місяця. До грунтів вона помірно вимоглива і добре росте на легких родючих ґрунтах. Невелику кислотність витримує, але при pH нижче 5 хворіє.

        Цукрова кукурудза — рослина короткого дня. Вона потребує хорошого сонячного освітлення. У разі нестачі світла утворює менше листя і качанів, якість їхня різко знижується.

        До вологи цукрова кукурудза менш вимоглива, проте в період появи сходів і, особливо в період початку викидання волоті, цвітіння і через 15-20 днів після цвітіння потреба в воді найбільш висока. Величина і якість врожаю багато в чому залежать від достатнього  доступу до вологи в період формування і наливу зерна, згодом  потреба в воді скорочується.

         

         

        Які сорти цукрової кукурудзи бувають

        Класифікація гібридів цукрової кукурудзи. Солодка кукурудза може бути класифікована за різними параметрами:

        • за рівнем вмісту цукру
        • терміну дозрівання
        • за  напрямком використання
        • кольором зерна (кукурудза з жовтим зерном — найбільша група сортів, з білим, жовто-білим (біколор) і червоним)

         

        За рівнем вмісту цукру солодка кукурудза буває:

        • стандартна або нормальна
        • або солодка SU від слова Sugar — 4-6% цукрів
        • з підвищеним вмістом цукру SЕ (Sugar en- hancer) — від 6 до 8% цукрів
        • синергетичний (SY) або потрійний солодкий тип — 8-9% цукрів
        • суперсолодка або «ультра / екстра солодка» кукурудза містить ген SH2 (Shrunken-2) — від 8 до 12% цукрів

         

        Спочатку солодка кукурудза була стандартна, нормальна або солодка SU від слова (Sugar). Сьогодні ці види солодкої кукурудзи використовуються переважно  для переробки.

        Є також цукрова кукурудза з підвищеним вмістом цукру SЕ (Sugar en- hancer). Така кукурудза має ніжне зерно і більш високий вміст цукру. SЕ тип солодкої кукурудзи може бути або гетерозиготним, або гомозиготним. Гетерозиготна солодка кукурудза — це генетичне схрещення  типів SЕ + SU, а гомозиготна солодка кукурудза — SЕ + SE, що робить її  найсолодшою в типі SЕ.

        Суперсолодка або «ультра / екстра солодка» кукурудза містить ген SH2 (Shrunken-2). В таких сортів трохи твердіше зерно і підвищений рівень солодкості (вміст цукру в два рази вищий, ніж в стандартному типі SU) і більш тривалий термін зберігання. В SH2 сортах перетворення цукру в крохмаль значно знижується.

        Нова група солодких сортів кукурудзи включає в себе синергетичний (SY) або потрійний солодкий тип. Ці сорти мають близько 75 відсотків зерен солодкої кукурудзи (SE) і 25 відсотків супер солодкої (SH2). Синергетичні типи мають більш високий вміст цукру, ніж звичайні види SE, відмінний термін придатності і хорошу текстуру зерна.

        Відмінною особливістю цукрової кукурудзи від інших підвидів родини є порівняно невисокий вміст в ендоспермі зернівки крохмалю і високий вміст водорозчинних цукрів, зокрема декстрину. Цей факт пояснюється тим, що цукрова кукурудза набагато повільніше конвертує (перетворює) цукри в запасні речовини і, таким чином, під час збору врожаю в фазі молочно-воскової стиглості, має більш високий їх вміст.

        Нормальні солодкі сорти SU містять 4-6% цукрів у свіжій масі зерна, SЕ тип з більш високим вмістом цукру від 6 до 8%, супер солодкі SH2 від 8 до 12%.

         

         

        Вирощування цукрової кукурудзи

        Далі ми розглянемо основи агротехніки цукрової кукурудзи — як доглядати за цією культурою, щоб отримати високий урожай і хороший прибуток.

         

        Попередники цукрової кукурудзи

        Цукрова кукурудза досить вимоглива до попередників. По-перше, структура грунту повинна бути оптимальною, по-друге, попередники не повинні сильно «висушувати» грунт (соняшник, цукрові буряки).

        Зернові, зернобобові, гречка, баштанні, овочеві та картопля — є придатними попередниками. Не слід сіяти цукрову кукурудзу після кормової кукурудзи або проса, щоб запобігти поширенню загальних шкідників і хвороб.

         

        Обробка грунту для цукрової кукурудзи

        Найчастіше цукрову кукурудзу вирощують, використовуючи такі системи основного обробітку грунту:

        • оранка
        • дискування важкою дисковою бороною
        • глибоке розпушування 
        • диско-лапові агрегати
        • Strip-Till

         

        Класична система обробітку грунту під кукурудзу — це оранка. Водночас  бажано забезпечити зворотне вирівнювання грунту і щоб трактор не працював в колії. На відео оранка сидерата за допомогою трактора Massey Ferguson та плугу KUHN VARI-MASTER L

        Закладення рослинних залишків кукурудзи за допомогою важкої дискової борони Rubin 12 і трактора Fendt. Таку борону можна з успіхом використовувати для основного обробітку грунту. Одночасно проводиться зворотне ущільнення грунту

        При використанні якісних машин для основного обробітку грунту, наприклад Horсsh Tiger MT, що дають змогу досягти дуже якісної обробки грунту і зворотне вирівнювання поля за один прохід, в такому разі попереднє дискування стерні можна не проводити. На відео — якісна робота Horсsh Tiger MT. Одночасно проводиться зворотне ущільнення грунту

        Для вирощування кукурудзи вирішальне значення має якісна і вчасно проведена зяблева оранка у вересні-жовтні, і весняна передпосівна обробка грунту. Для кращого закладення пожнивних залишків і знищення проростків бур’янів проводять обробку важкими дисковими боронами у взаємопротилежному напрямку в два сліди з інтервалом 7-10 днів. Зяблеву оранку проводять на глибину 27-30 см плугами з передплужниками. Слід зазначити, що чим раніше була проведена оранка, тим більше накопичується вологи в осінньо-зимовий період. Оптимальний для оранки період — 2-3 декада серпня.

        Навесні проводять закриття вологи важкими боронами в 1-2 сліди. Потім для знищення бур’янів і розпушування грунту проводять не менше 2-х культивацій грунту з одночасним боронуванням. Першу культивацію проводять на глибину 10-12 см. Через 10-12 днів проводять другу культивацію на глибину 8-10 см в агрегаті з боронами або волокушами.

        Якщо під час основного обробітку грунту використовувався плуг або культиватор в агрегаті з катком, тобто оранка проводилася зі зворотним ущільненням, то можна використовувати легкі штригельні борони навесні і відразу сіяти.

         

        Посів цукрової кукурудзи

        Висівати насіння цукрової кукурудзи починають при середньодобовій температурі грунту 13-14 ° С. Не слід висівати цукрову кукурудзу в недостатньо прогрітий грунт, оскільки сходи з’являються дуже повільно і недружно, насіння більше пошкоджується дротяником , пліснявіє і втрачає схожість, що призводить до зрідження посівів і зниження врожаю. Насіння висівають широкорядним способом, це залежить від техніки, що використовується, але в основному використовують міжряддя — 70 см. Посів на глибину 4-5 см. Відстань між рослинами в рядку 20-30 см. Цукрову кукурудзу висівають з розрахунку 60-65 тис. / га, щоб мати до збирання близько 55-60 тис / га. Залежно від маси 1000 насінин у ваговому еквіваленті потрібно висіяти 12-15 кг / га.

        Для того, щоб качани в фазі молочно-воскової стиглості надходили до споживача протягом 1,5-2 місяців і більше, слід підбирати гібриди, зважаючи на  вегетаційний період, або висівати насіння в 3-4 терміниз інтервалом 15-20 днів.

         

         

        Розсадний спосіб вирощування цукрової кукурудзи

        Для отримання ультраранньої продукції застосовують розсадний спосіб вирощування. Крім цього такий метод сприяє більш економній витраті насіння, водночас  більш ранні терміни і вже готова розсада допомагає уникнути  ґрунтових шкідників, які в деяких регіонах завдають великої шкоди, пошкоджуючи сходи.

        Загалом  для розсадної культури підходять всі гібриди та сорти цукрової кукурудзи, головне — дотримуватися всіх правил вирощування розсади та  її висадки в грунт

        Сіють переважно  в касети з 96 осередками або стаканчики. Використовують або приготовані субстрати з торфу, лісової підстилки, знезараженого і насиченого добривами. Або ж найбільш оптимальний і  популярний варіант — з професійними заводськими субстратами.

        Дати посіву в касети визначаються строками висаджування розсади в грунт. Переважно  висів проводиться з розрахунку місяць до висадки (час, потрібний на проростання плюс не більш 3 тижнів для отримання розсади). За 20 днів від проростання виходить готова до пересадки розсада.

        Розсада повинна бути добре розвинена, за 3 тижні вона повинна мати 4-5 листів, коренева система повинна добре оповити грудку субстрату, завдяки цьому рослини відмінно без травмування та обсипання субстрату витягуються з осередку касети.

        Розсаду кукурудзи висаджують під укриття або в грунт, коли грунт прогрівається вище 14 ° С і немає загрози заморозків.

        Якщо висадка під укриття, то це може бути «термос» (мульчувальна плівка на землі і ще одна плівка або агроволокно на дугах), застосовують також висадку на підготовлені ділянки з мульчуванням рядів, без другої плівки.

        Під час висадки робляться отвори в мульчувальній плівці, і проводитися висадка, переважно  вручну.

        Крім тимчасових укриттів у вигляді плівкових тунелів і декількох шарів плівки, останнім часом все більш популярним є вирощування в плівкових низьких теплицях без опалення або зі страховим опаленням.

        Для вирощування в теплицях використовують також розсадний метод. Висадка відбувається на 3-4 тижні раніше, ніж під тимчасові плівкові укриття, у вигляді тунелів.

        У разі такого вирощування продукція цукрової кукурудзи починає надходити на ринки ще раніше (приблизно на 3 тижні ), що приносить фермерам і максимальну вигоду та доводить його найвищу рентабельність.

         

        Добрива для цукрової кукурудзи

        Під кукурудзу можна вносити різні органічні добрива (гній, компости, торфокомпост, пташиний послід і т.п .). Не рекомендується закладати свіжий гній, адже  це збільшує вміст в грунті насіння бур’янів, поширення сажки та іржі.

        Розрахунок доз мінеральних добрив проводять з урахуванням вмісту поживних речовин у грунті та виносу їх із запланованим урожаєм. 

        На формування 1 т зерна з відповідною кількістю стебел і листя використовується: азоту — 25-32кг, фосфору — 11-15 кг, калію — 25-35кг, магнію і кальцію 6-10 кг, сірки — 3-4 кг, заліза-220г, марганцю — 110 г, цинку- 90г, міді -15 г, бору -11 г, молібдену — 1 г.

        Орієнтовними дозами для Степу при зрошенні є N120-180: P80-100: K 30-60 кг / га за діючою речовиною (ДР). Рослини краще розвиваються під час локального внесення в рядки тукосуміші з азотними, фосфорними і калійними добривами. Тукосуміш складається з 20-30 кг / га аміачної селітри, 25-30 кг / га суперфосфату, 20-25 кг / га калію сірчанокислого або з високоефективних комплексних добрив. У процесі вегетації проводять ще два підживлення. Добрива вносять культиваторами, оснащеними пристроями для внесення добрив під час крапельного зрошення безпосередньо через стрічку.

         

        Азот

        Норма внесення азоту для цукрової кукурудзи становить приблизно 150 кг / га. З них тільки 10 — 15% використовується рослиною протягом перших 30 днів. Значно важливіший наступний 30-й денний період, коли рослина використовує близько 70% азоту, тому рекомендується розділити внесення азоту, оскільки азот має тенденцію вимиватися з ґрунту. Потреба в азоті посилюється за 1-2 тижні до викидання волоті та  досягає максимуму в період цвітіння. До цього періоду важливо забезпечити залишковий вміст азоту в ґрунті. У разі нестачі азоту листки дрібні, світло-зеленого і жовтувато-зеленого забарвлення. Ознаки азотного голодування помітні на нижніх листках. Якщо голодування тривале — качани утворюються дрібні, або не утворюються зовсім.

         

        Фосфор

        Фосфору потрібно приблизно 90 кг на гектар. Так само як й  азот, рослина використовує його лише 30% за перші 30 днів, 60% за другий місяць. Але оскільки  фосфор має значно меншу рухливість в грунті, вносити його можна і не один раз. Споживається більш рівномірно протягом вегетації. Посилено поглинається після викидання волоті. Максимально поглинається в період цвітіння. За нестачі фосфору листки темно-зелені, краї їх фіолетові, верхівка листка темно-коричнева. Ознаки фосфорного голодування також помітні на нижніх листках. Качани маленькі, часто потворної форми з викривленими рядами.

         

        Калій

        Для цукрової кукурудзи потрібно небагато калію — всього 30-60 кг на га. 15% з нього використовується в перший місяць, 80% в наступний 30-денний період.  Можна вносити як один раз, так й в кілька заходів . Його споживання посилюється за 2-3 тижні до цвітіння. Максимальне поглинання в період викидання волоті. У разі нестачі краї нижніх листків стають коричневими і засихають.

        Крім макроелементів в «раціон» цукрової кукурудзи повинні входити мезо — і мікроелементи: кальцій, магній, бор, марганець, мідь, цинк, молібден, залізо та ін.

         

        Кальцій

        Кальцій відіграє важливу роль в рості і розвитку рослин цукрової кукурудзи. Основна його функція — нейтралізація органічних кислот, що утворюються в тканинах. Кальцій потрібен протягом усієї вегетації. Ознаки нестачі кальцію в грунті: жовті або коричневі плями на молодих листках. Щоб забезпечити сприятливі умови для живлення рослин, на дуже кислих грунтах проводять вапнування, а на солонцях — гіпсування.

        Цукрова кукурудза сприйнятлива до нестачі цинку.

         

        Цинк

        Цинк не тільки підвищує врожайність, але й  покращує смакові якості зерен, зміцнює організм рослини, підвищує стійкість до стресів і схожість насіння. Ознаки нестачі цинку  — білуватий відтінок (світло жовті смуги) і червоно-фіолетові плями, у вигляді хлорозу на листках рослин кукурудзи. Дефіцит цинку впливає на довжину міжвузля (як правило, міжвузля буде коротшим). Брак цинку найчастіше спостерігається на грунтах з рН грунту> 6,5 і в дуже ранній посадці кукурудзи, якщо грунт холодний.

         

        Мідь

        Висихання кінчиків верхніх листків свідчить про брак міді. Цей мікроелемент сприяє обміну кальцію і азоту.

         

        Бор

        Дисбаланс бору (В), навіть протягом короткого часу, може порушити ріст рослин. Бор входить в рослини з водою — якщо транспірація йде повільно, поглинання B йде повільно. На достатньо підживлених  грунтах при оптимальній густоті рослин наявність великої кількості безплідних рослин свідчить про брак бору.

         

        Сірка

        Брак сірки призводить до пригнічення процесу утворення білків, зниження вмісту хлорофілу в листках, зменшення їхніх розмірів, подовження стебел. Водночас  розвиток рослини сповільнюється.

         

        Залізо

        Частка заліза в клітинах кукурудзи мікроскопічна. Але й  без нього рослина жити не може: втрачає свій колір, листки стають безбарвними, мертвіють. Хлорофіл, що формує силу клітин, теж не може існувати без цього мікроелементу. При нестачі заліза у рослин з’являється повний хлороз,  тобто вся листкова пластина стає жовтою.

        Важливе значення в житті рослин цукрової кукурудзи мають й  інші мікроелементи, зокрема молібден, натрій, хлор, кремній, які входять до складу рослини в тисячних і навіть десятитисячних частках відсотка.

        Для попередження негативного впливу нестачі мікроелементів проводять підживлення різними мікродобривами. Починають в фазі росту рослин (5-7 листків), повторюючи 3-4 рази з інтервалом 7-10 днів до формування репродуктивних органів (перед викиданням волоті).

        Зрошення цукрової кукурудзи

        Раніше, як і всі злакові культури, цукрову кукурудзу поливали за допомогою різних дощувальних установок. На даний момент більшість фермерів використовують крапельне зрошення.

         

        Дощування цукрової кукурудзи

        У разі дощування НЕ економно витрачається «дорога прісна» вода, ущільнюється грунт, можуть пошкоджуватися листки, зростає ризик захворювань листя.

        Переваги крапельного зрошення полягають в тому, що часте зрошення сприяє накопиченню високого водного потенціалу грунту і в кореневій зоні. Підтримка високого водного балансу рослини сприяє підтримці високого індексу листкової поверхні, істинній асиміляції і темпу росту рослини (глибоке проникнення кореня і швидке розростання сприяють буферизації рослини і провокують стреси через брак води та  поживних речовин).

         

        Крапельне зрошення і фертигація цукрової кукурудзи

        Підземне крапельне зрошення кукурудзи Netafim. Підземне крапельне зрошення, ще більш ефективне, ніж звичайне крапельне зрошення кукурудзи

        Підземне крапельне зрошення — це найефективніший, найменш трудомісткий   спосіб вирощування цукрової кукурудзи, який дає найбільший прибуток.

        За допомогою крапельного зрошення збільшується розмір качанів, кількість і вага зерен. Характерним є збільшення ефективності використання води і електроенергії. При використанні системи крапельного зрошення знижуються витрати на добрива: тому що поживні речовини потрапляють безпосередньо в центр кореневої системи, не відбувається їх вимивання і збільшується поглинання рослиною. Мінімізується ризик гниття, утворення патогенних мікроорганізмів, хвороб і бур’янів .

        Сумарне водоспоживання цукрової кукурудзи становить від 2100 до 2950 м3 / га. Коефіцієнт водоспоживання при врожайності качанів 17-18 т / га становить 110-175 м3 / т.

         

        Догляд за посівами цукрового кукурудзи

        На початку розвитку кукурудза росте повільно, тому необхідно захистити її від бур’янів. Щоб знищити бур’яни, зруйнувати кірку і зберегти вологу, не пізніше, ніж за 3-5 днів до появи сходів на посівах кукурудзи потрібно провести боронування в один-два сліди. Боронують легкими або середніми боронами. Це підсилює також доступ повітря до кореневої системи і сприяє появі більш дружніх сходів. Ще одне боронування проводять у фазі 3-4 листочків поперек рядків. Краще проводити боронування посівів після обіду, коли рослини втрачають тургор, що зменшує травмування рослин. Існує практика вилучення бічних пагонів (пасинків) біля основи головного стебла. Цей захід характерний у разі вирощування в невеликих обсягах для свіжого ринку. Встановлено, що пасинкування прискорює дозрівання качанів на головному стеблі.

        У промислових обсягах використання такого заходу є недоцільним і його не застосовують , оскільки  важливий насамперед  загальний урожай, а не рання стиглість .

        Застосування засобів захисту рослин кукурудзи залежить від фітосанітарного стану грунту і посівів кожного окремо взятого року. Однак, завжди необхідно звертати увагу на головні (найбільш негативно впливають на врожайність) кукурудзяні шкідники, хвороби і бур’яни. Моніторинг бур’янів, шкідників і хвороб є важливим кроком в циклі захисту рослин.

         

        Бур’яни в цукровій кукурудзі

        • Лобода біла (Chenopodium album L.)
        • Осот — польовий; рожевий, жовтий (Sonchus arvensis, oleraceus, L.)
        • Пирій повзучий (Agropyrum repens L.)
        • Мишій сизий (Setaria glauca L.)
        • Гумай або сорго аллепське (Sorghum halepense L.)
        • Щириця біла (Amaranthus albus L.)
        • Амброзія полинолиста (Ambrosia artemisiifolia L.)
        • Витка гречка берізкова  (Polygonum convolvulus L.)
        • Нетреба 
        • Берізка польова (павутиця )

         

         

        Розрізняють агротехнічні, хімічні і біологічні заходи.

         

        Агротехнічні заходи

        Для знищення однорічних бур’янів у разі їхнього проростання після сівби проводять дворазове, а у разі потреби — триразове боронування: після появи сходів кукурудзи, в фазі 2-3 і 4-5 листків. Під час вегетації проводять міжрядні культивації на глибину 6-8 см.

         

        Хімічні заходи боротьби

        З хворобами обмежуються протравленням насіння для захисту від збудників пліснявіння і сажки . Для ефективного хімічного захисту зараз існує цілий ряд різних препаратів, які з урахуванням зональних та місцевих особливостей, згубно діють на суто специфічні хвороби, шкідники та бур’яни.

        Внесення гербіцидів загальної дії для підготовки поля під посів цукрового кукурудзи

        За 3 тижні до посіву за наявності кореневищних бур’янів вносять гербіциди з діючою речовиною гліфосат.

        Для знищення бур’янів до посіву або до сходів кукурудзи, можна застосовувати гербіциди суцільної дії:

        -Раундап Макс (450 г / л гліфосату в кислотному еквіваленті (551 г / л у формі калійної солі гліфосату) 1,5-5,0 л / га

        -Ураган Форте (500 г / л калійної солі гліфосату) 2-4 л / га

        -Можна використовувати  й інші оригінальні препарати на основі гліфосату

         

        Внесення ґрунтових гербіцидів на цукрову кукурудзу

        Досходові гербіциди широкого спектру дії. Перед посівом кукурудзи вносять спеціалізовані гербіциди:

        • Бакова суміш Стомп® 330 (330 г / л пендиметалін) 3,0 л / га + Фронтьєр® Оптима (720 г / л диметенамід-П) 0,8 л / га
        • Акрис (280 г / л диметенамід-П + 250 г / кг тербутилазин) 2,5-3,0 л / га
        • Примекстра Голд (400 г / л S-металохлор + 320 г / л атразин) 2,5-3,5 л / га
        • Примекстра TZ Голд (312,5 г / л S-металохлор + 187,5 тербутилазин) 4-4,5 л / га
        • Дуал Голд (960 г / л S-метолахлор) 1,2-1,6л / га
        • Трофі (900 г / л ацетохлор) 2-2,5 л / га

         

        Внесення страхових гербіцидів на цукрову кукурудзу

        Під час вирощування кукурудзи, будуть дуже ефективні такі бакові суміші гербіцидів:

        Післясходові гербіциди — проти однорічних і багаторічних злакових і дводольних бур’янів (обприскування в фазі 3-7 листків кукурудзи) застосовують:

        -Стелар (топрамезон, 50 г / л + дикамба, 160 г / л) 1,0-1,25 л / га + ПАР «Метолат» 1,0-1,25 л / га

        -Бакова суміш гербіцидів Стеллар (топрамезон, 50 г / л + дикамба, 160 г / л) 0,8-1,0 л / га + ПАР Метолат 0,8-1,0 л / га + Фронтьєр Оптима (720 г / л диметенамід-П) 0,8-1,0 л / га в фазу 3-6 листків кукурудзи. Така бакова суміш для обприскування посівів кукурудзи забезпечує високу ефективність і тривалий період контролю бур’янів. Це відбувається, завдяки ґрунтовій дії топрамезону і диметенаміду-П — посилюється ефективність проти однорічних злакових і дводольних бур’янів і забезпечується тривалий захисний період, включаючи наступну хвилю бур’янів

         

        -Фронтьєр Оптима (720 г / л диметенамід-П) 0,8-1,0 л / га і Акрис 1,5-2,0 л / га (280 г / л диметенамід-П + 250 г / кг тербутилазін) мають здатність покращувати ефективність бакової суміші, водночас  вона не стає агресивною для кукурудзи, оскільки ці гербіциди є дуже толерантними до неї і не спричиняють пошкоджень до 6-8 листків і можуть стати не тільки оптимальним рішенням для досходового внесення, але й бути надзвичайно ефективним компонентом баковій суміші з страховим гербіцидом, наприклад з Діанатом. Ці гербіциди мають хорошу грунтову дію і працюють проти наступних хвиль бур’янів

        • Тітус 25 в.г. (250 г / кг римсульфурон) 20-50 г / га + ПАР Тренд 90
        • Проти злакових бур’янів: Мілагро 240 KS (240 г / л нікосульфурону) 0,16-0,2 л / га + ПАР Експедитор 0,16 л / га
        • Грамініцид Мілагро 240 KS * добре працює в баковій суміші з іншими гербіцидами. наприклад:
        • Мілагро 240 KS (0,15-0,16 л / га) + Діанат (0,4- 0,6 л / га) у фазі 3-5 листків 
        • Мілагро 240 KS (0,15-0,16 л / га) + Прима (0,4- 0,6 л / га) у фазі 3-5 листків
        • Прима 0,4-0,8 л / га (6,25 г / л флорасуламу + 452,5 г / л етилгексиловий ефір 2.4-Д)
        • Естерон 0,7-0,8 л / га (2-етилгексиловий ефір 2,4-Д (850 г / л)
        • Люмакс 3,5-4 л / га (375 г / л S-металохлору, 125 г / л тербутилазину + 37,5 г / л мезотріону)
        • Ланцелот 0, 033 кг / га (300 г / кг амінопіраліду + 150 г / кг флорасуламу)
        • Елюміс 1,25-2 л / га (30 г / л нікосульфурону + 75 г / л мезотротіону)
        • Діален Супер 1-1,25 л / га (120 г / л дикамба + 344 г / л Д-диметиламінної солі)
        • Лонтрел Гранд 0,2 кг / га (750 г / кг клопіралід)

         

        Але вони можуть мати грунтову післядію, тому є обмеження в сівозміні для наступних культур.

        * Зверніть увагу на кількість діючої речовини, так дизайн торгових знаків «Мілагро 40» і «Мілагро 240» однаковий за розміром, кольором і формою логотипу. Це означає, що перед використанням треба уважно дивитися на каністру, адже застосування Мілагро 240 з нормою витрати, як для Мілагро 40 призведе до повної загибелі кукурудзи. Тому, будь ласка, перед внесенням перечитайте вміст нікосульфурону на етикетці:

        • Мілагро 40 містить 40 г / л нікосульфурону, а Мілагро 240 містить 240 г / л нікосульфурону
        • Мілагро 40 має меншу концентрацію і бльшу норму використання — 1,0-1,25 л / га.
        • В бакових сумішах використовують зазвичай 1 л / га Мілагро 40 (40 г / л нікосульфурону)

         

        Шкідники цукрової кукурудзи:

        • Попелиця — звичайна злакова, кукурудзяна, волохата кукурудзяна (Schizaphis graminum Rond, Rhopalosiyhum maidis Fitch.)
        • Дротяник (Elateridae) — широкий, буроногий, темний, посівний, степовий (Selatosomus latus F., Melanotus brunnipes Germ., Agriotes obscurus L, Agriotes sputator L, Agriotes gurgistanus Schall)
        • Мідляк піщаний, кукурудзяний і степовий (Opatrum sabuloSum L, Pedinus femoralis L, Blaps halophila Tisch.)
        • Південний сірий довгоносик (Tanymecus dilaticollis Gyll)
        • Озима совка, а також інші види совок (Agrotis segetum Schiff.)
        • Кукурудзяний (стебловий) метелик (Ostrinia nubilalis Hb.)
        • Шведська (мінуюча) муха (Oscinella pusilla Mg (frit L.)

         

        Інсектициди для цукрової кукурудзи

        Для протидії шкідникам застосовують дозволені і рекомендовані препарати зважаючи на конкретну комаху.

        Біологічні заходи.

        Для боротьби з шкідниками досить ефективним є використання трихограми. Використання трихограми (Т. ostriniae) може зменшити або усунути необхідність в хім. обробках, тим самим заощаджуючи час, працю, пестициди і паливо.

        Захворювання цукрової кукурудзи

        Найбільш поширені такі хвороби цукрової кукурудзи:

        • Пліснявіння насіння (збудник — гриби Penicillium Link., Fusarium Link., Pythium Pringsh і інші)
        • Пузирчаста сажка (збудник — гриб Ustilago maydis (DC) Corda)
        • Летюча сажка (збудник — гриб Sorosporium reillianum Mcalp)
        • Коренева і стеблова гниль (збудники — гриби Fusarium sp., Drechslera sp., Helminthosporium sp., Sclerotium bataticola Taub., Nigrospora oryzae)
        • Фузаріоз качанів (збудник — гриби роду Fusarium)
        • Сіра гниль качанів (збудник — гриб Rhizopus maydis Brunderl)

         

        Фунгіциди для цукрової кукурудзи

        Для протидії хворобам, застосоують дозволені і рекомендовані препарати зважаючи на наявність тієї чи іншої хвороби.

        Найчастіше на цукровій кукурудзі застосовують такі фунгіциди (в фазі появи волоті):

        • Абакус (62,5 г / л епоксіконазол, 62,5 г / л піраклостробін) — 1,5-1,75 л / га
        • Рітенго (Оптима) (піраклостробін, 200 г / л) — 0,5 л / га

        Особливі елементи в технології вирощування цукрової кукурудзи

         

        Сума середньодобових температур

        Температура є найбільш вагомим фактором для розрахунку довжини вегетаційного періоду, який до того ж відрізняється у кожного сорту. Довжину періоду від посіву до збирання можна виразити через суму середньодобових температур (або так звані теплові одиниці). Для того, щоб приблизно обчислити це значення потрібно знати максимум і мінімум денної температури, тоді ми можемо обчислити середньодобову температуру за формулою:

        мінімальна добова температура + максимальна денна температура — 10 = кількість теплових одиниць

        При розрахунках слід пам’ятати, що цукрова кукурудза припиняє зростання, якщо температура нижче 10 ° С, але температури вищі 30 ° С не мають додаткового впливу на ріст і розвиток кукурудзи.

        Приклад розрахунку: нехай мінімальна температура протягом доби була 15 ° С, а максимальна 25 ° С. У цьому разі кількість теплових днів становитиме: ((15 + 25): 2) — 10 = 10 тобто

        Максимально можливе число теплових одиниць ((30 + 30): 2) — 10 = 20 тобто

        Теплові одиниці використовують для розрахунку дати посіву і дати збору врожаю. Знання цих дат допомагає конвеєрно постачати ринок і переробну промисловість продукцією.

         

        Інші елементи технології вирощування цукрової кукурудзи

        1. Кукурудза цукрова запилюється вітром, тому її необхідно сіяти суцільною ділянкою, а не в ряд у вигляді куліси , оскільки  через неповне запилення на качанах спостерігається череззерниця (невиконаний качан)
        2. При неможливості посіяти кукурудзу суцільною ділянкою рослини, які ростуть окремо, в тиху погоду вранці штучно запилюють — струшують
        3. Посіви цукрової кукурудзи можна розміщувати поблизу посівів кормової кукурудзи (ізоляція 800-1000 м), оскільки ці підвиди можуть перезапилюватися між собою, що може призвести до зниження якості зерна та погіршення смакових якостей цукрової кукурудзи

        У період цвітіння висока температура повітря (понад 30 ° С) негативно впливає на життєдіяльність пилку, погіршується запліднення, внаслідок   чого знижується урожай і погіршується якість врожаю. Кукурудза цукрова менш посухостійка, ніж кукурудза на силос і зернова кукурудза.

         

        Гібриди цукрової кукурудзи та їхня специфіка

        Мегатон F1 — SH2 (Clause)

        • Середньостиглий гібрид суперсолодкої кукурудзи
        • Потужна рослина з добре розвиненою кореневою системою і відмінною енергією росту
        • Формує 1-2 однорідних, найбільших за розміром качана, довжиною 25-26 см і 5 см в діаметрі
        • Тривалий час після збирання не карамелізується і не втрачає смакових якостей
        • Стійкий до посухи
        • Вегетаційний період — 86 днів
        • Сума температур (від + 10C) — від 980
        • Товарний урожай — 27 т / га і більше (при оптимальних умовах)
        • Урожайність чистих кондиційних качанів — від 1,8 кг. / Кв.м. (При оптимальних умовах)
        • Маса 1000 насінин — 170 г
        • Маса кондиційного качана 210-250 г.
        • Качан  слабоконічної форми з 18-20 рядами зерен, довжиною 18-21 см. Шкірка зерна ніжна, забарвлення жовто-помаранчеве.
        • Вихід качанів — 70-75%
        • Вихід чистого зерна — 33%
        • Вміст сухої речовини — 28%
        • Довжина рослини (включаючи мітлу, см) — дуже довга, близько 230 см
        • Ширина Пластинки листка (листок верхнього качана, см) середня. Ніжка качана за довжиною коротка
        • Качан за формою конусно-циліндричний, довжиною 24 см — дуже довгий, кількість зернових рядів — велика, зверху та знизу зерно жовтого кольору -Антоціанове забарвлення луски стрижня качана відсутнє
        • Використовується, як продукція для фреш ринку і для переробки
        • Смакові якості вареної і консервованої продукції хороші

         

        Драйвер F1 — SH2 (Clause)

        • Середньопізній гібрид суперсолодкої кукурудзи (74-76 днів)
        • Тип SH2 — суперсолодка, з високим вмістом цукру
        • Для вирощування у відкритому грунті
        • Рослина формує 1-2 качана
        • Підходить для фермерських господарств, або підприємств плодоконсервної промисловості
        • Качани  довжиною 25-27 см. Діаметр качана дорівнює 5,5-6 см. Блідо-жовте забарвлення . Дуже солодкий смак
        • Стійкість до багатьох основних захворювань
        • Багато рядів зерен у кожного плоду — 18-20 штук
        • Сильна рослина, 210 см заввишки 
        • Відмінна кукурудза з високою якістю продукції
        • Використовується, як для фреш ринку, так і для переробки

         

        Сентинель (Sentinel) F1 — SH2 (Clause)

        • Суперсолодка тип SH-2
        • Гібрид добре адаптований до різних кліматичних умов
        • Універсальна цукрова кукурудза з чудовим смаком і великими качанами
        • Кількість днів вегетації — 80-82
        • Сильні рослини, відмінне укриття качана
        • Висота рослини — 200 см
        • Привабливий вигляд качанів. Качани довжиною 22-23 см, діаметр 5-5,5 см, 16-18 рядів зерен
        • Однорідний яскравий жовтий колір зерна
        • Ідеальні смакові характеристики — дуже солодкий і смачний
        • Здорові рослини зі стійкістю до широкого спектру хвороб HR: Ps (Rp-1d), IR: Et, MDMV.

         

        Леженд F1 — SE (Clause)

        • Високопродуктивний ранній гібрид SU
        • Період дозрівання 70-72 дні, рослина міцна , заввишки 170 см
        • Вирівняні, однорідні качани в різних агро умовах
        • На стеблі формує 1-2 качани
        • Довжина 18 см, кількість поздовжніх рядів — 16-18 Повністю виконаний качан
        • Зерна золотисто-жовті, щільно прилягають один до одного зерна з високими смаковими якостями
        • Придатний для комбайнового збирання
        • Відмінна адаптованість для різних типів грунтів
        • Для переробки, так і для свіжого споживання

         

        Лендмарк F1 — SH2 (Clause)

        • Суперсолодка кукурудза SH2
        • Найраніший гібрид з суперсолодких
        • Дозріває через 73 дні
        • Збалансована, потужна рослина
        • На стеблі формує 1-2 качана
        • Качани  20-22 см! 12-14 рядів зерен
        • Жовті зерна з високими смаковими якостями
        • Неперевершені смакові якості
        • Підвищений вміст цукрів
        • Тривалий час не втрачає смакових якостей
        • Свіжий ринок і переробка — консервування та заморожування
        • Придатний для комбайнового збирання
        • Дуже добре підходить для свіжого ринку
        • Перший суперсолодкий гібрид в конвеєрі

         

        Санданс F1 — SU (Clause)

        • Дуже ранній гібрид цукрової кукурудзи SU
        • Вегетаційний період 69 днів
        • Високий, стабільний врожай
        • 1-2 качани на рослині
        • Циліндрично-конічна форма качана
        • Качан  довжиною 18-19 см
        • Добре захищений покривними листками
        • Качани  мають 14-16 поздовжніх рядів зерен
        • Чудовий  солодкий смак
        • У використанні — свіжий ринок
        • Пластичний гібрид, невибагливий у вирощуванні

        Для того, щоб качани у фазі молочно-воскової стиглості надходили до споживача протягом 1,5-2 місяців і більше, слід підбирати гібриди, зважаючи на вегетаційний період, або висівати насіння в 3-4 строки з інтервалом 15-20 днів.

         

        Збирання і зберігання цукрової кукурудзи

        Лінійку гібридів, які використовуються для переробки (Генезис F1, Леженд F1, Лендмарк F1, Легасі F1, Кокань F1, Мегатон F1, Растлер F1 та інші) можна збирати кукурудзозбиральними комбайнами. Ці ж гібриди або інші, які використовуються для свіжого ринку, збирають вручну. Так виключається травмування качанів і зберігається їх товарність.

        Коли йде мова про виробництво цукрової кукурудзи для реалізації в свіжому вигляді, ціна і якість — це слова-синоніми. Покупці і споживачі часто висувають додаткові критерії, за якими судять про якість товару, зокрема  смак, зрілість, запах, чистота. Охолодження продукції та  її додаткова обробка безпосередньо після збору є особливо важливими для усунення впливу польової спеки, зменшення псування і подовження терміну зберігання продукції.

        Цукрову кукурудзу для свіжого ринку збирають в фазі молочно-воскової стиглості, коли зерна стануть добре виконаними і отримають характерний для цієї фази сортовий колір. Верхівки насіння стануть рівними і гладкими без вм’ятин і ознак зморшкування , ряди їх щільно зімкнуться, і будуть прощупуватись під листяним покровом, маточкові нитки, що виходять за обгортку, побуріють  і висохнуть, обгортки качанів по краях почнуть підсихати. Зерна — порожнисті, блискучі, при роздавлюванні видають характерний легкий тріск і викидають струмінь негустого соку приємного солодкуватого смаку.

        Оптимальна вологість зерна — 70-75%. Зерна, які не досягли потрібної зрілості, виділяють рідкий сік солодкого, дещо нудотного смаку, сіруватого кольору, що швидко чорніє на повітрі. Зерна перезрілої кукурудзи більш тьмяні, при роздавлюванні сік не виділяють.

        Збирати качани цукрової кукурудзи рекомендується за температури нижче 20-22 градусів, ввечері після 18 години, або вранці о 7:00. Тому що при підвищених температурах цукри перетворюються в крохмаль і кукурудза втрачає свої особливі смакові властивості, а також негативно впливає на якість консервованої продукції.

        Збирають качани вибірково в міру їх дозрівання. Під час збирання качани відламують, згинаючи їх в сторону, з кількома листками обгортки.

        Транспортувати цукрову кукурудзу краще в покривних листках (обгортках) та ящиках.

        Кращим періодом збирання качанів цукрової кукурудзи для реалізації та переробки є фаза технічної стиглості, яка настає після 24-26 днів після появи маточкових ниток (рильця) на качані.

        Не можна допускати перезрівання качанів, оскільки зерна стають зморщеними і жорсткими.

         

        Переробка цукрової кукурудзи

        Цукрову кукурудзу використовують в різному вигляді, тому існують різні методи післязбиральної доробки та очищення цієї культури:

        • реалізація в свіжому вигляді — фреш
        • очищення і вакуумування для фреш ринку
        • заморожування в качанах
        • заморожування кільцями
        • заморожування зерен
        • переробка в консерви
        • інші, менш поширені методи переробки теж є

         

        (Пока оценок нет)
        Loading...

        Найкращі товари

        Сульфоамофос NPS 20:20+9

        азота - 20%

        фосфатов - 20%

        серы - 9%

        Країна:Греция

        Фасовка: Биг беги, гранулированное

        31500 грн./т. грн./т. - EXW - Черкассы/ Херсон

        Mixture-RKD NPK 4:12:12+8S

        азота - 4%

        фосфора - 12%

        калия - 12%

        серы - 8%

        Країна:Украина

        Фасовка: еврокуб, налив

        по запросу грн./т. - EXW/FCA - Черкассы

        Сульфат магния одноводный гранулированный Mg0-27 SO3-42

        MgO - 27%

        SO3 - 42%

        Країна:Китай

        Фасовка: Мешки, биг беги, гранулированное

        17500 грн/т грн./т. - EXW - Львов

        РКД NPK 3:18:18

        N - 3%

        P - 18%

        K - 18%

        Країна:УАПГ, Україна

        Фасовка: єврокуб, налив

        по запиту грн./т. - EXW/FCA - Черкаси

        КАС, UAN N26+4S

        Азоту - 26%

        Карбаміду - 40%

        Аміачної селітри - 30%

        Країна:Україна

        Фасовка: єврокуб, налив

        по запиту грн./т. - EXW - Черкаси

        Карбамід, Urea N 46,2(сечовина)

        азоту - 46%

        біурету - 1.40%

        Країна:Україна, Єгипет

        Фасовка: Біг беги, прильований, гранульований

        148 грн/ кг грн./т. - Нова пошта - Черкаси

        519 грн 5 кг грн./т. - Нова пошта - Черкаси

        29000 грн./т грн./т. - EXW - Черкаси

        29000 грн./т. - EXW/FCA - Черкаси

        Повідомити про помилку

        Текст, який буде надіслано нашим редакторам: