Замовити товар

    Замовити


      Задайте питання

        Сучасна технологія вирощування перцю

        03.12.2021

        Врожайність перцю

        Середня врожайність солодкого перцю (сучасних гібридів F1) у відкритому грунті становить 35-40 т / га. При дотриманні технології вирощування, перець здатний формувати дуже високу, рекордну врожайність:

        • у відкритому грунті — понад 100 т / га (10 кг / м2)
        • в плівкових теплицях — більше 240 т / га (24 кг / м2)
        • в сучасних автоматизованих теплицях — більше 350-450 т / га (35-45 кг / м2)

         

        Середня врожайність сортів перцю нижча і становить 25-30 т / га, але може бути і більша, до 40-45 т / га за умови гарного догляду.

        Середня врожайність сортів гіркого перцю — 20-25 т / га, за умови хорошого догляду. При вирощуванні сучасних гібридів (F1) гіркого перцю в сучасних теплицях, врожайність може бути значно вищою — до 100-200 т / га.

        Солодкий і гіркий перець — це ті культури, які вирощують у відкритому грунті та  в різних теплицях. Під час вирощування перцю, величезне значення має гарне планування бізнесу, з урахуванням самого передового світового досвіду, правильний розрахунок системи добрив і застосування засобів захисту рослин, а також регулярний моніторинг плантацій — тільки в цьому разі можна отримувати високий прибуток від вирощування перцю.  

         

        Опис культури

        Перець овочевий, лат. Cápsicum ánnuum (синоніми: перець солодкий, перець болгарський, перець стручковий, перець овочевий однорічний, капсикум однорічний, червоний перець, перець однорічний, паприка, перець овочевий) — це вид однорічних трав’янистих рослин роду Capsicum, родина Пасльонових (Solanaceae). Сільськогосподарська овочева культура.

        Перець вважається одним з найдавніших овочів, його вирощували ще п’ять тисяч років тому. Країна походження перцю — Перу. Поряд з кукурудзою, квасолею і гарбузом він був одним з основних овочів в Америці до Колумба. В Європу перець був завезений лікарем Христофора Колумба. Починаючи з XVI-го століття, перець поширювався по всій Європі і знайшов своє місце в середземноморській і балканській кухні.

        На території України перець з’явився до кінця XVI-го століття. Він був завезений з Ірану і Туреччини. Однак широке поширення він отримав в XVIII-му столітті. Промислове значення перець отримав в Україні тільки в середині XIX-го століття. У 40-х роках минулого століття його вирощували в районі Одеси, куди його завезли болгари. Дуже швидке поширення набув перець солодкий після створення консервної промисловості, на заводах, які почали у великих кількостях переробляти його плоди.

        Нині  перець вирощують в усіх країнах світу, де кліматичні умови відповідають його біологічним особливостям. Найбільш великими виробниками перцю в світі є Китай, Мексика, Туреччина, Іспанія, США, Голландія, Ізраїль.

        Перець солодкий містить величезну кількість вітамінів. Він перевершує всі овочеві культури за вмістом вітаміну С (більше ніж у лимоні). Сам вітамін С був відкритий, завдяки перцю: в 30-і роки американський біохімік Альберт Сент-Дьйорді виділив з перцю кристалічну аскорбінову кислоту і пізніше за свої дослідження отримав Нобелівську премію.

        Крім вітаміну C перець містить вітамін A, що являє собою смертоносний коктейль для вільних радикалів. Цей прекрасний дует перешкоджає скупченню холестерину, захищаючи тим самим від склерозу і серцевих захворювань. Крім того, він попереджає утворення злоякісних пухлин, катаракти та артриту.

        Перець багатий каротином, рутином, вітамінами групи В, цукрами (глюкозою, фруктозою, сахарозою), летючими ефірними маслами, мінеральними солями, клітковиною, білками, крохмалем, геміцелюлозою, пектиновими речовинами.

        Перець — цінна сировина для консервної промисловості. Його включають в різні види консервів для збагачення їх вітамінами. У багатьох країнах з висушених плодів готують порошок, який являє собою  насичений вітамінний концентрат зі специфічним ароматом. Перець солодкий рекомендують як ефективний протицинготний і антисклеротичний засіб, для зміцнення кровоносних судин, виведення з організму холестерину, поліпшення травлення, підвищення апетиту, при занепаді сил і недокрів’ї. Сік перцю солодкого зміцнює кровоносні судини, нормалізує їхню проникність і еластичність.

        В останні десятиліття в Україні спостерігається стабільне зростання споживання перцю. Для задоволення попиту споживачів наші українські фермери збільшують посівні площі, як у відкритому, так і закритому грунті. За даними офіційної статистики площа під перцем становить близько 15-45 тис. га. Поступово до конічних сортів перцю додалися нові високопродуктивні гібриди іноземної селекції, які з кожним роком стають все більш популярними і витісняють традиційні сорти.

         

         

         

         

        Які сорти перцю бувають

        Розрізняють сорти перцю і гібриди (F1). Зазвичай гібриди перцю більш врожайні.

        Сорти перцю ділять на солодкі та  гіркі. Останнім, відомим як червоний перець, гострий смак надає алкалоїд капсаїцин.

        Розрізняють три групи перців ( залежно від вмісту в їхній плаценті алкалоїду капсаїцину):

        1. солодкі — з великими плодами, що мають товсті м’ясисті стінки (до 6 мм)
        2. напівгострі — з великими довгими плодами і хвилястою поверхнею, або з плодами іншої форми
        3. гострі, пряні або гіркі — багатоплідні з тонкостінними плодами

        Основна класифікація сортів перцю за забарвленням плодів:

        • червоний
        • жовтий
        • помаранчевий
        • зелений
        • іншого забарвлення

        Існує безліч сортотипов, наприклад перець болгарський.

         

        Підвиди і різновиди перцю:

        • Capsicum annuum var. acuminatum — Капсикум овочевий різн. загострений
        • Capsicum annuum var. annuum — Салатний перець (болгарський)
        • Capsicum annuum subsp. grossum — Капсикум овочевий товстий. До даного підвиду належать всі солодкі перці, культивовані на городах; найбільш відомий під назвами солодкий і болгарський перець
        • Болгарський перець
        • Циліндричний овочевий перець
        • Дзвіноподібний  овочевий перець
        • Конусоподібний овочевий перець
        • Томатоподібний овочевий перець
        • Capsicum annuum subsp. minimum — Капсикум овочевий малий. Неопушений різновид з короткими, найчастіше червоними і еректними плодами; в кімнатній культурі разом з деякими іншими підвидами і видами відомий під назвою декоративний перець, а зрідка трапляючись в городах носить ту ж назву, що і великий чилі
        • Кайенский короткий чилі
        • Укороченно-конусоподібний чилі
        • Довгоплідний чилі
        • Коричнево-конусоподібний чилі
        • Штамбовий чилі
        • Пальцеподібний чилі
        • Capsicum annuum subsp. longum — Капсикум овочевий різн. довгий. Основний культивований в городах підвид гострого перцю, відрізняється довгими, часто трохи закрученими плодами
        • Хоботоподібний чилі 
        • Конусоподібний короткий чилі

         

        Залежно від характеру розгалуження розрізняють такі сорти:

        • штамбові (одностеблові)
        • напівштамбові (в нижній частині стебла утворюється 1-3 пагони)
        • кущисті (головне стебло розгалужується від основи )

        Сорти і гібриди перцю для промислової переробки — одна з основних вимог до таких сортів, товщина стінки плоду (м’якоті), яка не повинна бути меншою 5-6 мм. Також форма перцю повинна підходити до технології машинної обробки (зазвичай це або кубовидная або подовжена форма (типу Капія)

         

        Технології вирощування перцю

        У південних регіонах з сильним рівнем сонячного випромінювання, червоний перець краще вирощувати в укриттях з агроволокна (спанбонду). Жовтий і зелений перець, більш стійкий до сонячних опіків.

        Зазвичай перець вирощують за такими технологіями:

        • в польових умовах без зрошення (в регіонах, де достатньо вологи)
        • в польових умовах зi зрошенням
        • в польових умовах з крапельним зрошенням
        • в польових умовах з крапельним зрошенням і закриттям грунту полімерними матеріалами
        • в польових умовах з крапельним зрошенням і закриттям грунту соломою або іншої рослинної мульчею
        • в тунелях з плівки
        • в тунелях з спанбонду
        • в плівкових парниках
        • в парниках з спанбонду (агроволокно)
        • в скляних теплицях
        • в високотехнологічних теплицях з гідропонікою і повністю контрольованим кліматом та  автоматизацією всіх процесів

        Вирощування перцю у відкритому грунті, в польових умовах з крапельним зрошенням і закриттям грунту світлими полімерними матеріалами. Ця ферма розташована в жаркому кліматі, піщані ґрунти (Рідж Спрінг, Південна Каролiна, США)

         

        Вирощування розсади перцю

        Гібридний перець рекомендується вирощувати тільки з розсади. Оптимальним варіантом буде розсада, вирощена в касетах або в торфоперегнійних горщиках.

        Посів насіння проводиться на глибину 0,5-1 см, переважно  в уже готовий субстрат.

        Якщо розсада вирощується з подальшим пікіруванням , то використовують касети з 230 осередками або ж ящики, з яких потім розсада пересідає в касети з меншим діаметром — з 40 або 60 осередками. Після посіву, касети або ящики накриваються агроволокном або плівкою до появи сходів.

        Перець дуже чутливий до температури. Оптимальна температура грунту для проростання насіння — 25-27 ° C (при такій температурі сходи з’являються на 10-12 день), мінімальна — 15-16 ° C (сходи з’являються через 20-25 днів). Після появи сходів оптимальна нічна температура повітря повинна бути 20-21 ° C, а денна в сонячні дні — 23-27 ° C і в похмурі — 21 -22 ° C. Максимальна денна температура не повинна перевищувати 35 ° C. Відхилення температури на 2-3 ° C від норми спричиняє затримку в розвитку на 2-3 дні.

        Перець надзвичайно вимогливий до світла, недостатнє освітлення в розсадний період згубно позначається на якості розсади, а в подальшому — на зростанні та  розвитку вегетативних і репродуктивних органів, як наслідок  — на врожаї. Перець — рослина довгого дня. Він найкраще росте під час 12-годинного фотоперіоду, тому важливим технологічним елементом є досвічування розсади натрієвими газорозрядними лампами.

        За 3-4 дні до висадки розсаду обробляють препаратом пропамокарб гідрохлорид (в конц 607г / л) з нормою витрати 15 мл на 10 л води. Для кращого живлення після утворення 2-3 листків використовують мікродобрива з розрахунку 13:40:13 (25г / 10л) з інтервалами в 4-7 днів. Також можна обробляти поверхню рослин листковими мікродобривами з співвідношенням NPK 10:54:10 (25г / 10л) та з інтервалами в 7-10 днів. Для більш інтенсивного розвитку кореневої системи перцю використовують такі стимулятори для коренів (300 мл / 100 л води) з інтервалом в 10-12 днів.

        Терміни пересадки розсади в теплицю визначаються технічними можливостями забезпечення в теплиці необхідного мікроклімату, розсада не повинна перестоювати .

        Якісна розсада  віком 50-60 днів досягає висоти 20-25 см і має до 12 листів, формуються квіткові бутони, причому коронний бутон слід видаляти ще в розсаді.

        Рекомендована схема посадки в теплиці гібридів: 60 + 40 x 35 або 40 x 35 см. Слід пам’ятати, що під час висадки розсади перцю в грунт, рослини висаджують в грунт за рівнем кубика з кореневою системою. Не можна засипати кореневу шийку, оскільки це провокує утворення мікротріщин, ефект «слонової ноги», розвиток чорної ніжки та інших захворювань.

        Вирощування розсади перцю для відкритого грунту практично не відрізняється від наведеного вище прикладу для закритого грунту.

        У відкритий грунт розсаду висаджують віком 45-50 днів і як тільки мине загроза весняних заморозків, а повітря прогріється до 13-15 ° C, температура грунту на глибині посадки не нижче 10-12 ° C, а вище — 15 ° C. Занадто рання пересадка розсади — дуже небезпечна, оскільки низька температура грунту гальмує ріст і розвиток рослин, сприяє виникненню різних хвороб. Небажана і пізня пересадка розсади, адже  вона припадає на період, коли температури різко зростають, а урожай знижується через менший термін вирощування.

         

        Висаджування розсади перцю у відкритий грунт ручним способом

        Пересадка в грунт виконується як вручну, так і за допомогою розсадопосадкових агрегатів. Для висадки розсади використовують розсадопосадкові машини, що агрегатуються з тракторами, оснащеними зниженою передачею.

         

        Густота висаджування розсади та схема висадки розсади перцю

        Густота стояння залежить від різних чинників — від гібрида, техніки, яка застосовується в господарстві, використання вирощеної продукції. Для перців CLAUSE середня густота — 45-50 тис. / га. За такої густоти найбільш продуктивно використовується площа, нівелюється дія сонця (сонячні опіки) і запобігається штормове викорчовування кущів вітром (рослини притримують один одного). Схема висадки перцю підбирається залежно від в техніки, що використовується в господарстві, та, відповідно, від ширини технологічної колії (наприклад, 1 + 0,4 x 0,3 або 0,9 + 0,5 x 0,27).

        Під час підбору розсадопосадкової машини, слід враховувати схему висадки розсади перцю у відкритий грунт (схеми рекомендовані для машин Agriplanter)

        Рекомендована густота посадки розсади перцю у відкритому грунті: 30-50 тис. шт / га,  залежно від сортових рекомендацій щодо того чи іншого гібриду або сорту перцю.

        Найбільш поширена схема висадки розсади перцю у відкритий грунт пiд час крапельного зрошення. При цьому, між двох рядів перцю простягають крапельну стрічку

         

        Вирощування перцю в закритому грунті (в теплиці або парнику)

        Біопрепарати для вирощування перцю в теплиці

        Важливим елементом технології вирощування перцю є застосування біопрепаратів, як в рассадном відділенні, так і під час вегетації.

        Під час посіву, щоб уникнути потенційної дії ґрунтових патогенів, а також для стимулювання енергії проростання насіння іноді вносяться біопрепарати.

        Для профілактики прояву і поширення хвороб, стимулювання ростових процесів проводять профілактичні обробки рослин сумішшю біопрепаратів проти комплексу фітопатогенів. Кількість обробок: 2 (перша — через тиждень після появи сходів, друга — за тиждень до пересадки розсади на постійне місце). Для пом’якшення стресу рослин, пов’язаного з пересадкою розсади на постійне місце, захисту рослин від ґрунтових патогенів, хвороб листкового апарату і плодової гнилі, стимулювання імунних функцій рослин, усунення явища фітотоксичності після застосування хімічних пестицидів, підвищення врожайності і якості продукції проводять полив рослин в зону кореневої шийки комплексом препаратів. Кількість обробок: не менше 3.

        Під час вегетації проводять обприскування вегетуючих рослин біологічними препаратами. Кількість обробок: регулярні (інтервал 10-20 днів) обприскування вегетуючих рослин залежно від прогнозу розвитку хвороб.

         

        Зрошення перцю в теплиці

        Перець дуже стійкий до посухи, але водночас  сильно страждає і від перезволоження.

        За потребою в вологості грунту серед овочевих культур перець посідає одне з перших місць. Тому своєчасний полив підвищує врожайність цієї культури в 3-4 рази.

        Оптимальні умови для росту і формування врожаю перцю солодкого складаються за вологості грунту не нижче 90% НВ в період від висадки розсади до початку плодоношення і 80% НВ — в період плодоношення.

        Частота і кількість поливів залежить від фази розвитку рослин, погодних умов, передполивної вологості грунту.

        На початку періоду вегетації для підтримки необхідної вологості перець поливають часто невеликими поливними нормами з розрахунку поливу одним поливним трубопроводом двох рядів у разi стрічкової схеми посадки. Добре вентильований грунт сприяє розвитку кореневої системи в глибину і більш продуктивному використаннi води.

        Оптимальним способом поливу для перцю є крапельне зрошення. На відміну від традиційних способів зрошення, коли зволожується вся площа, відведена рослині визначеною схемою посіву або посадки, особливостями крапельного способу поливу є локальний характер зволоження, можливість подачі води безпосередньо в зону інтенсивного водоспоживання рослин відповідно до біологічних особливостей їхнього формування за фазами розвитку.

        Крім того, важливим фактором є те, що пiд час крапельного зрошення можна  ‘’розтягнути’’ подачу мінеральних добрив на сезон вегетації, вносячи їх невеликими дозами. Цей спосіб також називають фертигацією.

        Якісне зрошення використовується як в теплицях, так й  у відкритому грунті. Хороша система зрошення дає можливість вирощувати перець в сухому кліматі, і отримувати високу врожайність. Поверхневе крапельне зрошення перцю в Ізраїлі, в Аравійській пустелі

         

        Фертигація перцю

        Якщо грунт недостатньо пiдживленний , рослина розвивається мляво. В цьому разi необхідно періодично підживлювати рослини, додаючи добрива в поливну воду: перший раз — через 10-12 діб після посадки з інтервалом в 2-3 днi, потім — в інтенсивний поживний період плодоношення. Види і дози добрив для підживлення залежать від потреб рослини, кількості в грунтi поживних речовин, доступу до цих поживних речовин в грунті, погодних умов і фази розвитку рослин. У процесі вегетації на формування однієї тонни продукції йде N — 4-5,6 кг / га, P — 1,2-2,5 кг / га, K — 5,2-6,8 кг / га.

         

        Формування рослини перцю в теплиці

        Зазвичай на молодій рослині зав’язується багато плодів і вегетативний ріст припиняється. Формування навантаження на рослину може сприяти встановленню гарного балансу між зростанням і плодоношенням. Видалення перших плодів в центрі рослини особливо стимулює зростання і наближає збір врожаю. Під час тепличного вирощування рослин необхідні опори, щоб вони не полягли і не поламали гілки. Можна використовувати вертикальні мотузки для підв’язки кожного основного стебла рослини або два дроти, горизонтально натягнуті уздовж рядка. При підв’язці на мотузках в теплиці рослину формують в два стебла, у відкритому грунті — в одне. Пасинки необхідно регулярно видаляти (попередньо обробивши інструмент марганцівкою), не допускаючи їх надмірного зростання.

         

        Мульчування перцю

        Економічно доцільним і ефективним заходом , який позначається на зростанні та розвитку рослин, прискорює дозрівання і збільшує урожай, є мульчування грунту. Мульчування впливає на водний, повітряний і тепловий баланс грунту. Крім того, мульча прискорює біологічні процеси в грунті та  сприяє споживанню поживних речовин. Вона також сприяє боротьбі з бур’янами, деякими шкідниками і патогенними мікроорганізмами.

         

        Попередники і підготовка грунту під перець

        Солодкий перець добре росте і плодоносить в легкому, водопроникному грунті, який  добре прогрівається . Кращі попередники — злакові зернові культури. Набагато гіршi — однорічні бобові, капуста, огірок, інші широколисті культури.

        Підготовку грунту під перець починають з її лущення після збирання попередньої культури на глибину 4-6 см, якщо на ділянці переважають однорічні бур’яни, і на 10- 12 см у разi засмічення багаторічними коренепаростковими та кореневищними бур’янами. Зяблеву оранку проводять на глибину 25-26 см. Навесні поле боронують і культивують на 12-14 см (перед висадкою розсади).

         

        Догляд за рослинами перцю

        Догляд за рослинами протягом вегетації полягає в міжряднiй обробці грунту, ручній прополці рядках, боротьбі з бур’янами, шкідниками і хворобами. Перець дуже чутливий до ущільнення грунту і нестачі повітря, тому після кожного поливу або дощу грунт необхідно розпушувати . Під час розпушування грунт пiдживлюють мінеральними добривами. Для боротьби з бур’янами застосовуються також гербіциди з діючою речовиною trifluralin 480 г / л до висадки розсади, з одночасним заробленням; pendimetalin 330 г / л до висадки розсади. Проти злакових бур’янів — fluazifop-P-butil або інші грамініциди, згідно з рекомендаціями.

         

        Формування рослин перцю у відкритому грунті

        Перець у відкритому грунті не прищипують (не видаляють  верхівку ). У теплиці перець формують, видаляючи зайві пагони. Після кожної пазухи стебло роздвоюється. Зазвичай ведуть в 2 стебла. У відкритому грунті нічого цього робити не потрібно — бічні пагони сформують невисокий густий кущ.

        Завдяки тому  що ви НЕ будете видаляти зайві пагони — верхівка сама не буде рости високо. Бічні пагони конкурують з верхівкою і гальмують її зростання — по суті стає кілька верхівок.

        Єдине що ДУЖЕ бажано зробити — це видалити першу квітку — зазвичай з неї виростає нетипово великий плід, і забирає сили у молодої рослини на подальший розвиток.

         

        Живлення перцю

        Органічні добрива краще вносити під попередню культуру. Мінеральні добрива вносяться в вегетаційний період. Фосфорні і калійні добрива вносяться під осінню оранку повною дозою або частково, з урахуванням залишків від передпосівної культивації, або в вегетаційний період. Азотні добрива вносяться частково з передпосівною культивацією і в вегетаційний період або повністю пiд час пересадки в грунт. Залежно від попередньої культури і результатів обов’язкового осіннього агрохімічного аналізу, під час основного обробітку грунту в середньому вносять 100-120 кг азоту, 100-120 кг фосфору і 60 кг калію (співвідношення NPK 1: 1: 0,5). Навесні при посадці вносять 50-80 кг азоту, 100-150 кг фосфору і 150-200 кг калію (співвідношення NPK 1: 2: 3). Через тиждень після посадки вносять рівну кількість NPK — 20-25 кг, а після першого збирання — щотижня 25 кг азоту, 25 кг фосфору і 35 кг калію.

        Важливим додатковим і коригуючих елементом технології кореневого харчування є листкове підживлення. Листкове підживлення підвищує засвоєння добрив в критичні періоди росту і розвитку, компенсуючи дефіцит макро- і мікроелементів в період збирання врожаю, крім того підвищує ефективність внесення добрив (підвищує доступ інших елементів живлення, особливо на фоні внесення азоту).

        Через тиждень після пересадки розсади в грунт вносять біостимулятори розвитку кореневої системи — 30 мл / 10 л. Далі, для розвитку рослинної маси: проводити листкові підживлення Омекс зх (50мл / 10 л); кореневе підживлення  аміачною селітрою (можна разом з комплексним мікродобривом 18: 18: 18 + 3 по 25 г / 10 л) з інтервалами в 3-7 днів.

        Важливо враховувати той фактор, що застосовуючи біопрепарати та стимулятори росту, норми азоту необхідно трохи скорочувати, інакше рослина може «жирувати». Ефективним є також застосування в цей період (10-12 днів після пересадки) стимуляторів (30 мл / 10 л) як кореневе, так йлисткове підживлення (а ще краще комплексно), але знову не потрібно забувати про зниження доз азоту у разi використання цих препаратів.

        Важливо допомогти рослині й  під час цвітіння (якщо врахувати негативнi фактори середовища (підвищена температура), то це просто необхідно)препаратами, що містять бор (25-30 мл / 10 л).

        Перед і після зав’язування плодів кілька разів вносять кальцій  як позакореневе підживлення (для запобігання вершинної гнилi) в комплексі з мікродобривами (набір необхідних рослині мікроелементів), а під корінь необхідно 3-4 рази внести Кальцієву селітру (25 г / 10 л) з інтервалом 3-4 днi.

        Важливо знати, що мікроелементи дуже важливі в живленнi рослин, вони в певній мірі оптимізують співвідношення Азоту-Фосфору-Калію, дають змогу правильно «програмувати» розвиток рослин. Під час плодоношення додаємо в раціон мікродобрива 3:11:38 (25 г / 10 л) або Калійну селітру (25 г / 10 л), а для листкового підживлення  — листкові мікродобрива 5:15:45 (25 г / 10 л) з інтервалами 4 -10 днів.

        Також в цей період можна використовувати стимулятори росту (30 мл / 10 л) для захисту рослин від стресів.

         

        Захист перцю від шкідників, хвороб і бур’янів

        Боротьба з бур’янами полягає в проведенні культивації та  ручних прополювань, а також використання гербіцидів. Заздалегідь потрібно застосувати гербіциди, зокрема за 12- 14 днів до висадки розсади вносять грунтові гербіциди закладенням в грунт.

        Основними шкідниками перцю є совки, колорадський жук, тля і трипси. Найбільш поширені шкідники — совки. Боротьба з ними ускладнена , оскільки  існує багато їхніх різновидів і вихід личинок розтягнутий в часі. Тому дуже важливо зробити прогноз виходу личинок і провести своєчасну обробку. Для точного прогнозування виходу гусениць совок необхідно застосовувати феромонні пастки або проводити облік активних температур повітря. Менш шкідливі попелиці та трипси, однак у разі сильного зараження цими шкідниками рослини пригнічуються і деформуються. На рослинах, пошкоджених цими шкідниками, активно поширюються грибкові та вірусні захворювання.

        Основні захворювання перцю — фузаріозне і вертицильозне в’янення, несправжня борошниста роса, ботритис, альтернаріоз, бактеріоз, антракноз, вірусні хвороби. Заходи боротьби: суворе дотримання сівозміни, знищення інсектицидами шкідників — переносників вірусів, застосування хімічних обробок фунгіцидами. Використання біопрепаратів, як спосіб профілактичного захисту рослин.

         

        Порушення росту перцю і як їх усунути

        Квітки

        Квітки вгору спрямовані, слабкі — рослини дуже генеративні, потрібно зменшити нічну температуру на 1-2 ° С. Це спрямує рослину в вегетативне річище . Слабкі квітки зазвичай спостерігаються в літні місяці, хоча вони можуть з’являтися раніше, якщо в теплицях занадто тепло.

        Квітки великі, товсті квітконоси, квітки, що відкриваються вниз — рослина дуже вегетативна. Плоди від цих великих квіток часто абортують або деформуються. Для усунення потрібно підвищити середньодобову температуру на 1-1,5 ° С.

         

        Плоди

        Абортація — Рослина або занадто вегетативно розвинена, , тому  для уникнення цієї проблеми потрібно підняти середню температуру на 1 ° C, або рослина занадто генеративна, відбувається опадання молодих плодів, оскільки  рослина вже перевантажена і усунути це можна завдяки зниженню середньої температури на 1 або 2 ° С .

        Втрата форми плодів — Здебільшого  проблема зі зміною форми пов’язана з температурним режимом під час цвітіння. Коли, наприклад, температура повітря протягом кількох днів знижується нижче 14 ° С. Крім того це може бути пов’язано з харчуванням, а також з шкідниками, які пошкоджують маленькі плоди і в результаті плоди розвиваються, але водночас  можуть змінити форму.

        Розтріскування плодів — дрібні тріщини на шкірці з’являються, коли відносна вологість в теплиці піднімається вище 85%. Розтріскування може відбуватися в результаті високого кореневого тиску, коли нічна температура повітря стає нижчою, а в той же час температура кореневої зони висока. Важливо також не поливати занадто пізно в кінці дня.

        Сонячний опік і розтріскування плодів перцю. Таке часто спостерігається на перці в південних регіонах вирощування. Один з методів боротьби — вирощування перцю в теплицях з агроволокна (спанбонду)

        Повільне фарбування — Перці досягають зрілого розміру, але не повністю набирають колір на всіх плодах. Це явище, як вважають, пов’язане з температурним режимом. Підвищення середньої температури на 0,5 ° C повинно допомогти виправити цю проблему зурожаєм.

        Передчасне опадання плодів — коли плід зрілий за розміром, але ще не набрав оптимальний колір і відбувається передчасне опадання плодів. Ця проблема пов’язана з поживним режимом, і, в більшості випадків, з дисбалансом бору.

        Плоди досягли зрілого віку, але не розмірів — Це вказує на те, що рослина дуже генеративна. Такі рослини також мають дуже короткі міжвузля, маленькі листки. Зменшіть температуру вночі на 1 або 2 ° С. Мета — міжвузля завдовжки приблизно 6-7 сантиметрів. Крім того, плоди другого порядку завжди будуть менші, ніж перші плоди на головному стеблі.

        Вершинна гниль — Ознаки вершинної гнилі можуть виникати як на кінчику плода перцю, так й  на бічних сторонах плода, часто в поєднанні з сонячним опіком. Це відбувається через дефіцит кальцію, скорочення транслокації кальцію до плоду. Це може відбуватися в умовах більш низької транспірації або нестачі води. Високий ЄС в кореневій зоні обмежує поглинання води. Підтримувати активне середовище так, щоб була хороша транспірація. Крім того, для уникнення або усунення первинних ознак вершиної гнилі вносяться кальцієві добрива через систему крапельного зрошення, так і поверхнево по листовому апарату рослин.

        Сонячний опік — Протягом літніх місяців в умовах високого сонячного випромінювання плоди можуть потрапляти під прямі сонячні промені, що призводить до виникнення опіків. Симптоми сонячного опіку можуть бути аналогічні вершинній гнилі. Затінення теплиці різними матеріалами від затіняючої сітки до агроволокна сприяє зменшенню опіків. У будь-якому разі , як в теплиці, так й  у відкритому грунті, потрібно, щоб оптимально був розвинений листковий апарат.

         

         

        Гібриди перцю та  їхня специфіка

         

        Геркулес F1

        Компактний габiтус блочного типу, кубiчної форми

        • У технічній стиглості зелений, а в біологічній червоний
        • Розмір плодів 10,5 x 11,5 см
        • Середня вага 220-250 г (не рідко плоди бувають більше 300 г)
        • Товста стінка 7-8 мм, до 1 см
        • Дуже високий урожай
        • Гарне зберігання і транспортування
        • Лідер серед перців на переробку і заморожування
        • Дуже солодкий як в червоному, так і в зеленому вигляді
        • Стійкий до більшості хвороб перцю

         

        Піктор F1

        Новий крупний перець для закритого грунту

        • Ультраранній перець блочного типу
        • Компактний габітус,  дружнє дозрівання
        • Найвищий вихід товарної продукції
        • Розмір 8,5 х 10 см, середня вага 200-220 г
        • Відмінні смакові якості — солодкий як в червоному, так і в зеленому вигляді
        • Товщина стінки 6-8 мм, дуже щільний
        • Насичений червоний колір
        • Рекомендований для вирощування в закритому грунті на підв’язці
        • Стійкий до стресових умов

         

        Карісма F1

        Новий дуже продуктивний гібрид

        • Середньоранній, блокової форми, стійкий
        • Високий урожай чудової якості
        • Середньоросла, компактна рослина
        • Формує плоди, не затискаючи в скелетних гілках
        • Середня вага — 250 г, розмір 9 x 11 см, стінка 7-8 мм
        • Насичений червоний колір у разi повного дозрівання
        • Солодкий як в технічній, так і в біологічній стиглості
        • Відмінне зав’язування плодiв в жарких умовах
        • Підходить для відкритого грунту

         

        Соланор F1

        Високоякiсний середньоспiлий гiбрид

        • Потужна рослина з широким листям, відмінне укриття
        • Привабливий інтенсивний яскраво-жовтий колір
        • Блокові, великі — 4-х камерні 9 x 10 см
        • Середня вага 200-220 гр
        • Невелика насіннєва камера
        • Товста щільна м’якоть
        • Приємний запах і дуже солодкий
        • Чудове  зберігання і транспортування
        • Оптимально підходить для відкритого грунту
        • Стійкість до багатьох чинників 

         

        Казантип F1

        Жовта ‘’валіза‘’ — пропуск в будь-яку теплицю

        • Високоякісний новий гібрид перцю
        • Потужна рослина, відмінно збалансована
        • Привабливий насичений яскраво жовтий колір
        • Блокові плоди з товстими стінками 4-х камерні, 8 x 10 см
        • Середня вага 220-250 гр
        • Невелика насіннєва камера
        • Дуже смачний, солодкий!
        • Високий вихід стандартної продукції
        • Для вирощування в теплицях
        • Стійкий до стресів і хвороб
        • яскраво-жовтий, кольору Сонця

        Фламінго F1

        Дуже раннiй гiбрид перця

        • Дозрівання за 65 днів
        • Від світло-жовтого до яскраво-червоного
        • Дуже продуктивний гібрид
        • Плоди великі — 160-180 г
        • Блокового типу, 3-4 камерні плоди
        • Товсті м’ясисті стінки
        • Компактна насіннєва камера
        • Високі смакові якості
        • Зберігається і транспортується
        • Підходить для вирощування у відкритому і закритому грунті

         

        Микита F1

        Раннiй високоякісний перець

        • Високий потенціал врожайності
        • На кущі більше 10 плодів одночасно, середньою вагою 180-200 г
        • Збалансована компактна рослина
        • Приємний світлий колір, який переходить в яскраво-червоний
        • Зберігає форму і розмір протягом усього періоду вирощування
        • Товста щільна стінка 6-7 мм
        • Для свіжого ринку, приготування салатів, переробки і фарширування
        • Прекрасний результат, як в закритому, так і відкритому грунті
        • Стабільний і надійний

         

        Імпала F1

        Гiбрид гіркого перцю раннього періоду дозрівання

        • Рослини сильні, високі, добре розгалужені
        • Плоди вiд світло-зеленого  до насичено червоного кольору
        • Велика кількість плодів на рослині одночасно
        • Довгі — 18-20 см, діаметром 3 см, середньою вагою 80 г
        • Пікантний гострий смак
        • універсального використання
        • вживання в свіжому вигляді , для приготування приправ, консервування
        • Стійкий до підвищених температур і вірусу тютюнової мозаїки
        • Підходить для відкритого і закритого грунту

         

        Капело F1

        • Новий ультраранній гібрид типу Капія 
        • Дозріває найперший в лінійці гібридів червоних перців
        • Високий потенціал врожайності
        • Компактна, середньої сили росту рослина
        • Відмінний захист від сонячних опіків
        • Однорідні плоди, високий вихід стандартної товарної продукції
        • Плоди конічної форми, насиченого червоного кольору
        • Тривалий період плодоношення
        • Товщина стінки 5-6 мм, вага 80-90 г
        • Універсальний у використанні — переробка, сушка, заморожування, для фарширування 
        • Відмінно себе зарекомендував як у відкритому грунтi, так і під укриттями

         

        Збір врожаю перцю, реалізація і зберігання

        Солодкий перець збирають як в технічній, так і біологічній стиглості. Плоди перцю, зазвичай , зриваються з рослин з плодоніжкою.

         

        Збирання червоного солодкого кубоподібного перцю за допомогою причіпного комбайну

        Оптимально, якщо працівник має вільними обидві руки, які він може використовувати для швидкого і ретельного збирання дозрілих плодів. Складають продукцію відразу в сумки з мішковини, які підвішені за плечі збирача, або ж можна використовувати корзини чи ящики. Далі з поля перець переноситься в місце, де відбувається доопрацювання — перебирання і пакування в стандартні мішки або ящики, в яких продукція буде далі транспортуватися до місця реалізації або переробки.

        Технічно зрілими вважаються плоди, якi цілком сформувалися, з товстими м’ясистими стінками, з типовим для даного сорту забарвленням (світло-зеленим, зеленим, жовтим, червоним) і характерним перцевим ароматом. У разi ручного прибирання технічно зрілі плоди збирають через кожні 5-10 днів, а фізіологічно зрілі — в міру їх дозрівання з плодоніжками.

         

         

        Збирання гіркого перцю чилі за допомогою самохідного комбайну

        Короткочасно плоди можна зберігати в ящиках по 8-10 кг. Пiд час зберігання солодкий перець чутливий до низької температури і низької вологості повітря. При зберіганні в складах за температури 7-10 ° C і відносної вологості 85-95% перець пролежить до 2 тижнів. У разi зберігання в холодильних камерах температура зберігання 0 … 2 ° C, за відносної вологості повітря 90-95%. За таких умов плоди можна зберігати до 30 днів.

         

        Існують   такі напрямки використання перцю:

        • використання в свіжому вигляді  (фреш)
        • сушка
        • заморожування
        • консервування

         

        (Пока оценок нет)
        Loading...

        Найкращі товари

        ЖКУ NPК 5:20:5

        N - 5%

        Р - 20%

        K - 5%

        Країна:УАПГ, Украина

        Фасовка: 1 л, 20 л, еврокуб, налив

        1205 USD налив грн./т. - EXW/FCA - Ходоров

        Mixture-RKD NPK 0:15:19+3S

        фосфора - 15%

        калия - 19%

        серы - 3%

        Країна:Украина

        Фасовка: еврокуб, налив

        по запросу грн./т. - EXW/FCA - Черкассы

        РКД NPK 10:18:0+8S

        азоту - 10%

        фосфору - 18%

        сірки - 8%

        Країна:Україна

        Фасовка: єврокуб, налив

        по запиту грн./т. - EXW/FCA - Черкаси

        ATS тиосульфат аммония N12 S26

        азота - 12%

        серы - 26%

        Країна:Германия

        Фасовка: еврокуб, налив

        1141 USD налив грн./т. - EXW - Львов

        1280 USD кубы грн./т. - EXW - Черкассы

        Азото-фосфорно-калийное NPKS 14-23-14+5

        общего азота - 14%

        общих фосфатов - 23%

        калия в пересчете на К2О - 14%

        серы - 5%

        воды - 1.5%

        Країна:Турция

        Фасовка: Биг беги, гранулированное

        41800 грн./т. грн./т. - EXW - Черкассы

        Аммиачная селитра, AN N34,4 (нитрат аммония, аммоний азотнокислый)

        азот - 33.5%

        воды - 0.6%

        pH 10% - 5%

        Країна:Украина

        Фасовка: Биг беги, гранулированное, приллированное

        26700 грн./т грн./т. - EXW/СРТ - Черкассы/Ровно

        45 грн./кг от 5 кг грн./т. - Новая почта - Черкассы

        Повідомити про помилку

        Текст, який буде надіслано нашим редакторам: