
Замовити товар

Замовити

Задайте питання



Сучасна технологія вирощування гороху
Відмінний сорт і правильно розрахована технологія — це запорука успіху в бізнесі рослинництва. У разі правильного розрахунку технології вирощування, застосування добрив і системи захисту культури, горох дає дуже високі врожаї і вирощування його буде високоприбутковим!
Середня врожайність гороху в Україні — близько 2,1-2,7 т / га, в Росії — близько 1,5-2,0 т / га. Але при дуже серйозному і добре продуманому підході, цілком можливо отримувати врожайність гороху в 4,0-4,5 т / га щороку. В Україні врожайність гороху в 3,5-4,5 т / га вже далеко не рідкість. Світовий рекорд врожайності гороху становить 6,47 т / га (25 серпня 2017, фермер Tim Lamyman, Lincolnshire, Великобританія).
За даними Вікіпедії, в 2016 році сумарне світове виробництво сушеного гороху склало 14,36 мільйонів тонн. Найбільшими виробниками гороху в світі є Канада, Росія і Китай (в сумі 56% світового виробництва). З 2010 року (10,3 мільйонів тонн) виробництво зросло майже в півтора рази.
На фото — відмінні сходи гороху. Щоб отримувати хороші врожаї гороху і прибуток, потрібно повністю дотримуватися всієї технології його вирощування, вносити інокулянти, специфічні для гороху, застосовувати добрива під заплановану врожайність, використовувати хороші сорти — і тоді вирощування цієї культури буде дуже прибутковим
Біологічні особливості гороху
У культурі поширені два види гороху:
- горох посівний (Pisum sativum L.), або горох звичайний
- горох польовий, або пелюшка (Pisum sativum var. arvense)
Зустрічається також озимий горох, який в регіонах з м’якою зимою відмінно зимує.
Горох польовий, або пелюшка (Pisum sativum var. Arvense). Відрізняється від звичайного гороху темним забарвленням квіток і насіння, а іноді й бобів. Даний горох широко використовується у всьому світі, як кормова культура. На жаль даний вид гороху мало поширений в Україні. Пелюшка більш витривала і має більш високу стійкість до хвороб і холоду, ніж звичайний горох, і тому широко використовується селекціонерами для проведення схрещувань зі звичайним горохом для поліпшення сортів (фото © Dr. Oleksii Orlov, дата зйомки 10.06.2107, Черкаська область, Україна)
Основним видом гороху, який вирощується для отримання зерна є посівний горох.
Насіння гороху починає проростати при температурі грунту 1-2 ° С, а цукрового гороху (використовуваного для отримання зеленого горошку) — 4-8 ° С. Сходи при 4-6 ° С з’являються через 12-20 днів. Вони витримують короткочасне зниження температури до мінус 7 ° С. Сходи гороху люблять тепло, але мають стійкість до короткочасних заморозків. У стійкості до заморозків є сортові відмінності. Горох і нут — дві культури, сходи яких найбільш стійкі до короткочасних заморозків. Пелюшка більш стійка до несприятливих факторів, ніж горох посівний.
Одні з найкращих урожаїв гороху можна отримати , коли вже засіяне поле (але ще без сходів) накриває снігом. У моїй практиці були випадки, коли після такого пізнього снігу отримували 4,8 т / га гороху.
Сівбу гороху починають водночас з ранніми яровими, також горох вологолюбний , холодостійкий і при запізнілих посівах значно знижується врожайність гороху.
Оптимальні температури відрізняються для різних фаз розвитку гороху:
- в період активного росту і формування вегетативних органів 12-16 ° С;
- генеративних 16-20 ° С;
- розвитку бобів і наливу зерна 16-22 ° С.
За оптимальних умов, горох цвіте в такі терміни:
- ранні сорти гороху — цвітіння починається через 30-45 днів після появи сходів;
- середньостиглі — 45-55 днів;
- пізньостиглі — через 55-60 днів.
Тривалість вегетаційного періоду ранньостиглих сортів становить 60-75, середньостиглих — 76-100 днів.
Для росту і розвитку горох потребує вологу. Для проростання насіння зернового гороху, необхідно 105-110% води від його маси, а для цукрового гороху — 150-155%, оскільки зморшкувате насіння потребує більшу кількість вологи.
Оптимальна вологість грунту для гороху — в межах 70-80% НВ. Критичним щодо наявності вологи вважається період бутонізації — наливу зерна
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: