Замовити товар

    Замовити


      Задайте питання

        Сучасна технологія вирощування гороху

        17.11.2021
        ?>

        Відмінний сорт і правильно розрахована технологія — це запорука успіху в бізнесі рослинництва. У разі правильного розрахунку технології вирощування, застосування добрив і системи захисту культури, горох дає дуже високі врожаї і вирощування його буде високоприбутковим!

        Середня врожайність гороху в Україні — близько 2,1-2,7 т / га, в Росії — близько 1,5-2,0 т / га. Але при дуже серйозному і добре продуманому підході, цілком можливо отримувати врожайність гороху в 4,0-4,5 т / га щороку. В Україні врожайність гороху в 3,5-4,5 т / га вже далеко не рідкість. Світовий рекорд врожайності гороху становить 6,47 т / га (25 серпня 2017, фермер Tim Lamyman, Lincolnshire, Великобританія).

        За даними Вікіпедії, в 2016 році сумарне світове виробництво сушеного гороху склало 14,36 мільйонів тонн. Найбільшими виробниками гороху в світі є Канада, Росія і Китай (в сумі 56% світового виробництва). З 2010 року (10,3 мільйонів тонн) виробництво зросло майже в півтора рази.

        На фото — відмінні сходи гороху. Щоб отримувати хороші врожаї гороху і прибуток, потрібно повністю дотримуватися всієї технології його вирощування, вносити інокулянти, специфічні для гороху, застосовувати добрива під заплановану врожайність, використовувати хороші сорти — і тоді вирощування цієї культури буде дуже прибутковим

         

        Біологічні особливості гороху

         

        У культурі поширені два види гороху:

        • горох посівний (Pisum sativum L.), або горох звичайний
        • горох польовий, або пелюшка (Pisum sativum var. arvense)

         

        Зустрічається також озимий горох, який в регіонах з м’якою зимою відмінно зимує.

        Горох польовий, або пелюшка (Pisum sativum var. Arvense). Відрізняється від звичайного гороху темним забарвленням квіток і насіння, а іноді  й  бобів. Даний горох широко використовується у всьому світі, як кормова культура. На жаль даний вид гороху мало поширений в Україні. Пелюшка більш витривала і має більш високу стійкість до хвороб і холоду, ніж звичайний горох, і тому широко використовується селекціонерами для проведення схрещувань зі звичайним горохом для поліпшення сортів (фото © Dr. Oleksii Orlov, дата зйомки 10.06.2107, Черкаська область, Україна)

         

         

        Основним видом гороху, який вирощується для отримання зерна є посівний горох.

        Насіння гороху починає проростати при температурі грунту 1-2 ° С, а цукрового гороху (використовуваного для отримання зеленого горошку) — 4-8 ° С. Сходи при 4-6 ° С з’являються через 12-20 днів. Вони витримують короткочасне зниження температури до мінус 7 ° С. Сходи гороху люблять тепло, але мають стійкість до короткочасних заморозків. У стійкості до заморозків є сортові відмінності. Горох і нут — дві культури, сходи яких найбільш стійкі до короткочасних заморозків. Пелюшка більш стійка до несприятливих факторів, ніж горох посівний.

        Одні з найкращих урожаїв гороху можна отримати , коли вже засіяне поле (але ще без сходів) накриває снігом. У моїй практиці були випадки, коли після такого пізнього снігу отримували 4,8 т / га гороху.

        Сівбу гороху починають  водночас з ранніми яровими, також горох вологолюбний , холодостійкий і при запізнілих посівах значно знижується врожайність гороху.

         

         

        Оптимальні температури відрізняються для різних фаз розвитку гороху:

        • в період активного росту і формування вегетативних органів 12-16 ° С;
        • генеративних 16-20 ° С;
        • розвитку бобів і наливу зерна 16-22 ° С.

         

        За оптимальних умов, горох цвіте в такі терміни:

        • ранні сорти гороху — цвітіння починається через 30-45 днів після появи сходів;
        • середньостиглі — 45-55 днів;
        • пізньостиглі — через 55-60 днів.

         

        Тривалість вегетаційного періоду ранньостиглих сортів становить 60-75, середньостиглих — 76-100 днів.

        Для росту і розвитку горох потребує вологу. Для проростання насіння зернового гороху, необхідно 105-110% води від його маси, а для цукрового гороху — 150-155%, оскільки  зморшкувате насіння потребує більшу кількість вологи.

        Оптимальна вологість грунту для гороху — в межах 70-80% НВ. Критичним щодо наявності вологи вважається період бутонізації — наливу зерна 

         

        (Пока оценок нет)
        Loading...

        Найкращі товари

        Аміачна вода N 20-22

        HN3 - 25%

        азот - 20.5%

        Країна:Україна

        Фасовка: єврокуб, налив

        12000 грн./т. грн./т. - EXW - Черкаси

        запитуйте грн./т. - EXW - Кам’янське

        NPK 8:24:0

        N - 8%

        P - 24%

        Країна:UAPG, Ukraine

        Фасовка: Liquid, eurocube, filling

        upon request грн./т. - EXW/FCA - Cherkasy

        Mixture-RKD NPK 4:12:12+8S

        азота - 4%

        фосфора - 12%

        калия - 12%

        серы - 8%

        Країна:Украина

        Фасовка: еврокуб, налив

        по запросу грн./т. - EXW/FCA - Черкассы

        РКД NPK 4:12:12+8S

        азоту - 4%

        фосфору - 12%

        калію - 12%

        сірки - 8%

        Країна:Україна

        Фасовка: єврокуб, налив

        по запиту грн./т. - EXW/FCA - Черкаси

        NPK 6:24:6

        N - 6%

        P - 24%

        K - 6%

        Країна:UAPG, Ukraine

        Фасовка: Liquid, eurocube, filling

        upon request грн./т. - EXW/FCA - Cherkasy

        РКД NPK 0:15:19+3S

        фосфору - 15%

        калію - 19%

        сірки - 3%

        Країна:Україна

        Фасовка: єврокуб, налив

        по запиту грн./т. - EXW/FCA - Черкаси

        Повідомити про помилку

        Текст, який буде надіслано нашим редакторам: