Замовити товар

    Замовити


      Задайте питання

        Вирощування чорниці — технологія вирощування чорниці

        22.12.2021

        Чорниця (Vaccínium myrtíllus), разом поряд з лохиною голубкою, є однією з найпопулярніших і найкорисніших ягід. Але для промислового вирощування найчастіше використовують високорослу культурну лохину (Vaccinium corymbosum)

        При правильному розрахунку технології вирощування, застосування добрив та системи захисту чорниці, вона дає дуже високі врожаї та вирощування її буде високоприбутковим!

        Багато хто плутає чорницю з лохиною. На цьому фото, можна побачити різницю між ягодами, зібраними в природних умовах. Зліва Ліворуч — на право  праворуч: брусниця (Vaccínium vítis-idaéa); чорниця (Vaccínium myrtíllus); дика лохина (Vaccínium uliginósum); морошка (Rubus chamaemorus)

        Чорниця, або Чорниця звичайна, або борівка чорниця миртолистна (лат. Vaccínium myrtíllus) — низькорослий чагарник, вид роду Вакциніум родини сімейства Вересові (раніше цей рід іноді виділяли в родину сімейство Брусничні). Синоніми:чорні ягоди чернега, чорнижник, чорниця, черниця, чорничник, чорнишник. Назва «чорниці» походить від кольору ягід і того, що вони чорнять руки та рот.

        В Україні часто називають: черниця, борівка, чорні ягоди, чорничник, у Карпатах – афіна, яфіна, яфін.

        Англійські та скандинавські назви чорниці (Vaccínium myrtíllus): найпоширеніша у світі назва — bilberry, також називають — blaeberry /ˈbleɪbɛri/, whortleberry /ˈhwɜːrtəbri/, w(h)imberry, w(h)inberry.

        Наукова назва роду походить від латинського слова vacca — корова, через за придатністью листя деяких видів на корм худобі. Видова назва myrtillus є зменшувальною від myrtus — «мирт», через за подібністью рослини з маленьким миртом. Цікаво, що назва роду кактусів Міртіллокактус (Myrtillocactus) утворена від назви чорниці (Vaccinium myrtillus) і пояснюється зовнішньою схожістю плодів цих кактусів та чорниці.

        Чорниця в природних умовах — видно як виглядають ягоди та рослини чорниці, а також зібрані ягоди

        Відрізнити чорницю від культурної лохини можна таким наступним чином:

        • Кущі чорниці виростають не вище 40-50 см заввишки у висоту, водночас рослини деяких сортів лохини виростають до 3 м заввишки у висоту.
        • Ягоди чорниці дрібніші і темніші, ніж у лохини, і соковитіші на смак
        • І найголовніша відмінність, через яку чорниця й і отримала свою назву: ягоди чорниці при вживанні та зборі фарбують руки, рот, язик і губи в чорний колір, а ягоди лохини – ні
        • Рослини та ягоди дикої лохини та чорниці практично нічим не відрізняються крім забарвлення ягід і того, що чорниця чорнить руки, губи та язик — див. фото, де показані відмінності цих ягід.

         

        Поширення чорниці

        Чорниця зустрічається в кислих, бідних на поживніими речовиниами ґрунтах у помірних та субарктичних регіонах світу: в Північній Європі та в Азії в зоні тайги, особливо у субарктичному поясі. Зустрічається й і у Північній Америці. На По всій північній та центральній Європі чорниці дуже багато — наприклад, на п’ятій частині (17–21%) площі Швеції зростає чорниця.

        В Ісландії чорниця (відома як aðalbláber, або «первинна чорниця») зростає переважно у Вестфіордах і прилеглих районах. Чорниця зазвичай росте з карликовою березою та чорницею. Дикий урожай чорниці величезний і збиратиння ягодиід є законноим, а популярність збирання ягід спостерігається у серпні, коли настає пік сезону ягід.

        В Ірландії ця ягода відома як фрауган, з ірландського fraochán, і традиційно збирається в останню неділю липня, відомуе як «Фрауганська неділя». Чорниця збирається також і на кельтському фестивалі у Лугнасаді у серпні, першому традиційному фестивалі врожаю року. Кажуть, що врожай чорниці показує, наскільки добре інші культури даватимуть урожай пізніше цього ж року.

        Чорниця (Vaccínium myrtíllus) — у дикій природі чорниця росте в розріджених змішаних або хвойних лісах, у тундрі та гірській місцевості

         

        Ботанічний опис чорниці

        Чорниця — чагарник заввишки 10-50 см. На півночі, в зоні тундри, — кілька сантиметрів. Гілки відходять від головногої пагону втечі під гострими кутами.

        Листя чергове, дрібно-городчасто-пилясте, яйцеподібне, шкірясте, майже сидяче, спірально розташоване, суцільне, еліптичне або яйцевидно-еліптичне, по краю дрібнопилячасте. Листя на верхівці загострене, знизу бліде, зверху — світло-зелене, голе, тонке, до зими опадає. Дощова вода по жолобковомучастому листю і черешкахм відводиться до гілок з глибокими борозенками, по яких і скочується до кореня.

        Рослина має повзуче кореневище, що дає велику кількість пагонів.

        Цвіте у травні. Квітки зеленувато-білі, правильні, сидять поодиноко в пазухах листків одному. Віночок має п’ять зубчиків. Відгин чашечки нероздільний. Тичинок десять. Маточка Точка — однаин. Зав’язь нижня. Квітка нахилена вниз, і це захищає пилок від вогкості. Головними запилювачами квіток є домашні бджоли та джмелі.

         

        Ягоди чорниці

        Плоди синювато-чорні через восковий наліт або просто чорні. Восковий наліт легко видаляється, і тоді ягода повністю відповідає своїй назві. Всередині Нутрощі ягоди пурпурніа, кількість насіниння всередині неї може досягати бути до 40, але середня кількість зазвичай вдвічі менша. Плоди поїдаються лісовіими птахиами, які далеко розносять їхнє неперетравлюване насіння, яке не перетравлюється.

        Розмножується чорниця вегетативним методом та насінням.

        У природі росте переважно в у північних районах — у лісах, переважно соснових, і болотах.

         

        Господарське значення та застосування

        Ягоди чорниці їстівні та дуже корисні.

        Ягоди та листя використовуються в лікарських цілях. Іноді чорниці також вирощують у декоративних цілях на альпійських гірках.

        Ягоди чорниці вживаються в їжу і для приготування наливки, киселів, варення, джемів, пирогів. Часто використовують і в сушеному вигляді. Зберігають також у замороженому вигляді. У багатьох місцях збирання ягід приносить населенню значний заробіток.

        В У ягодах чорниці мало фруктових кислот. Але в них багато A і B вітамінів, марганцю, волокон та флавоноїдів. Ягоди — гарне джерело вітаміну С, магнію та кальцію.

        Хороша медоносна рослина, дає багато нектару. Ароматний мед світлий, трохи червонуватий.

        Фарбувальна речовина чорниці є РН-індикатором і при зниженні кислотності змінює колір на синій. Чорницю використовують як фіолетовий рослинний барвник, наприклад, для таврування м’яса. Сік ягід за різними протравами забарвлює шерсть і полотно у фіолетовий та червоний кольори.

        Чорниця (Vaccinium myrtillus, AKA Blaeberry або Whortleberry) нині в даний час покриває пагорби Північного Уельсу, UK.

        Чорницю важко вирощувати, а плоди в у неї маленькі, тому ягоди чорниці рідко вирощують. Плоди в основному збирають з дикорослих рослин, що ростуть на загальнодоступних землях.

        Ягоди чорниці можна збирати за допомогою граблів (спеціальних совків), таких як для брусниці, але ягоди чорниці більш схильні до пошкоджень. Через ці фактори свіжі чорниці доступні в Європі та Америці тільки на ринках і в магазинах для гурманів. В Україні свіжі чорниці широко доступні в період збирання врожаю у свіжому вигляді. А в інший період – у замороженому. Заморожена чорниця також доступна цілий рік і в багатьох частинах Європи.

         

        Медичне значення чорниці

        Основні діючі речовини – конденсовані дубильні (5-7%), антоціани, пектинові.

        Вважають, що суп, відвар або кисіль із сушених ягід допомагає від проносу. Свіжа ягода вважається корисною при лікуванні цинги.

        У медицині використовуються як ягоди, так й і листя чорниці. Вони застосовуються в основному при хворобах очей, шлунково-кишкового тракту, цукрового діабету та в геронтології, а також місцево при лікуванні опіків та виразок, стоматитів та гінгівітів.

        Листя і пагони вживають при початкових формах діабету, тому що міститься в них глікозид неоміртиллін, що міститься в них, має здатність знижувати вміст цукру в крові.

        Надлишок Нестача чорниці — при вживанні у великій кількості вона спричиняє викликає запори.

        Пагони чорниці (Cormus Vaccinii myrtilli) входять до складу протидіабетичного збору разом з кропивою, квасолею та конюшиною.

        Застосування чорниці при хворобах очей. Здавна вважається, що чорниця покращує сутінковий зір. За деякими даними, льотчики британських військово-повітряних сил, які брали участь у нічних вильотах під час Другої світової війни, спеціально отримували та їли чорничний джем. Водночас дослідження, проведене на флоті США у 2000 році, не виявило жодної дії чорниці на сутінковий зір. Лабораторні досліди показали, що вживання чорниці може запобігти або лікувати захворювання очей, наприклад відшарування сітківки, проте клінічних досліджень застосування чорниці для лікування очних захворювань не проводилося.

        Темно-сині ягоди чорниці містять значну кількість барвника антоціану. Застосування його у дослідах показало зменшення ризиків багатьох захворювань: серця, кровоносної системи, очей та пригнічувало окремі активності клітинних ліній раку.

        Крім антоціану, у чорниці містяться протоантоціаніди, флавоноїди та таніни, які діють як антиоксиданти, що зменшують запалення.

        В офтальмології, як правило, використовується екстракт чорниці.

        Подібні харчові добавки не можуть бути засобом для лікування захворювань очей, і, часто, не мають жодних клінічних доказів існування для  заявлених властивостей, що заявляються.

        Чорниця має обмежені терапевтичні властивості. В основному позитивна дія пов’язана з поліпшенням кровотоку сітківки ока.

        Чорниця — корисний і смачний продукт, найчастіше використовують чорницю у свіжому вигляді або піддають промисловому шоковому заморожуванню, готують джеми і сушать

         

        Технологія вирощування чорниці

        Ягоди чорниці сьогодні в даний час отримують такими способами:

        • збирання дикорослої ягоди (найпоширеніше)
        • покращення дикорослих плантацій
        • створення промислових плантацій
        • вирощування на невеликихі присадибнихі ділянкахи для власного споживання

        Для З метою покращення стану дикорослих чорничників та плантацій чорниці, рекомендується проводити наступні заходи: омолоджуюче обрізання (через то чотири роки), внесення невеликих доз мінеральних добрив (45-80 кг/га поживної речовини), поповнення розріджених плантацій шляхом підсіваючиу насіння чи підсаджуючики кущів, або стебловіих живців.

         

        Сорти та форми культурної чорниці

        Чорниця — одна з перспективних рослин для введення в культуру. Нині багатьма розплідниками вже виділеніо форми, перспективні як для культивування, так й для селекційної роботи.

        Тим, хто хоче виростити чорницю, слід знати, що саджанці чорниці звичайної у продажу зустрічаються дуже рідко, зазвичай замість них продають сортову лохину (у цих рослин навіть родове ім’я однакове — Vaccinium). Часто на ринках або в розплідниках замість чорниці продають лохину.

         

        Ґрунти та вибір місця для плантації чорниці

        У природних умовах, чорниця росте по сусідству з лісовими деревами, соснами, ялинами та березами. Чорниця любить дуже високий рівень зволоження та кислі ґрунти. Так само як і сосна, чорниця найкраще почувається на кислих грунтах з грунтовими водами, що близько залягають.

        Висока кислотність ґрунту та багато вологи – це основні параметри для вирощування чорниці.

         

        Посадка плантації чорниці

        Чорниця добре розростається і часто покриває суцільним килимом все поле.

        Перед посадкою чорниці треба заздалегідь підготувати земельну ділянку, де розташовуватиметься плантація. Для визначення кислотності ґрунту можна використовувати ручний pH метр або віддати ґрунт на аналіз.

        Якщо ґрунт недостатньо кислий, то передчасна посадка кущів чорниці в непідготовлений ґрунт може призвести до пожовтіння листя, зупинки розвитку і навіть до загибелі рослини.

        Промислові плантації чорниці на ґрунтах із нейтральною реакцією закладати не рекомендується.

        На присадибних ділянках вирішити проблему з кислимого ґрунтому можна вирішити шляхом засипаючиння в посадкові траншеї кислийого торфу, шаром не менше 30-40 см. Ґрунт, вВикопаний ґрунт із ям поєднується з торф’яною крихтою (у співвідношенні 2:1). Можна вивезти такий ґрунт, а замість нього засипати кислий торф у суміші з мінеральними добривами.

        А щоб ще більше підкислити ґрунт, можна додати порошкоподібної чи гранульованої сірки.

        Висаджують чорницю навесні чи восени, найкраще приживаються кущі, посаджені в осінній період, з жовтня до початку листопада.

        Оптимальним варіантом для посадки будуть дво- або трирічні кущі з грудкою землі на корінні або в горщиках.

        Кореневаий грудка ком перед посадкою повиннаен бути вологоюим: кущі, висаджені з сухим корінням, в більшості випадків не приживаються і гинуть.

        На Ґгрунті, після посадки кущів, слід розкататиотити краплинну стрічку і потрібно рясно полити ґрунт.

        По можливості землю в рядах потрібно замульчувати, для як мульчіу можна взяти підійде опале листя, тирсау або торф і плівкау.

        Якщо ви висаджуєтеються старі кущі (віком більше 3 років), після посадки треба зробити обрізання гілок до висоти до 20 см заввишки – це допоможе кущам краще прижитися.

         

        Розмноження чорниці

        Розмножують чорницю найчастіше такими способами:

        • розподілом куща
        • насінням
        • відводкамиеденнями
        • живцями

        Насіння чорниці висаджують у горщики або ящики, заповнені торф’яною сумішшю. Насіння зазвичай проростає за кілька тижнів. На зиму ємності із саджанцями краще перенести у світле приміщення, у якому підтримується температура 5-10 ºС. Навесні саджанці чорниці пікірують, а потім дорощують. На постійне місце сіянці садять лише наступного року.

        У разі При розмноженняі поділом куща восени викопується материнська рослина і ділиться на окремі кущі, бажано щоб на кожному з них залишалися непошкоджені бруньки нирки. Посадка в ґрунт така сама, як і для 2-х або 3-х літніх кущів. Перед посадкою в ґрунт, кореневу систему саджанців можна обробити розчином протруйника.

         

        Обрізка чорниці

        Під час При закладанняці килимової плантації рослини зазвичай не обрізають.

        При посадці рядами зазвичай проводять обрізання за нищжчевказаною схемою.

        Регулярне обрізання чорниці необхідне з 3-4-річного віку. Першими видаляються пошкоджені, висохлі чи хворі гілки. В ідеалі кожен кущ повинен складатися з 6-8 здорових гілок, які становитимуть скелет куща.

        Щоб рослина дала здорові та сильні пагони, старі гілки (віком більше 4 років) обрізаємо на висоту до 20 см. Якщо ж кущ дав багато бічних пагонів із бруньками нирками, їх треба повністю вирізати. Ягоди на них виходять дрібні та пізно дозрівають.

        Кущі старшіе 15 років підлягають повній обрізці також на висоту 20 см вище поверхні землі. Це омолодить кущ та допоможе зберегти його врожайність.

        Найкращий час для обрізання кущів чорниці – це початок весни, головне, щоб не було заморозків. Хоча обрізку можна проводити під час всього вегетаційного періоду чорниці, але пізнє обрізування (особливо коли чорниця цвіте) призведе до зниження врожайності.

         

        Полив чорниці

        Полив чорниці повинен бути необхідний регулярнимй, але не ряснимй. Головне, щоб ґрунт під кущами залишався вологимою. Надлишок вологи може призвести до захворювань кущів (наприклад, кореневою гниллю).

         

        Підживлення та удобрення чорниці

        Щоб був кращим урожай, чорниці треба підживлювати підгодовувати як органічними, так і мінеральними добривами. Органічні добрива, такі як компост, гній або торф’яна крихта, вносять під кущі кожні 3 роки 3-4 кг на м2. Як мінеральні добрива використовують суперфосфат, калімагнезію, суперфосфат, сульфат амонію. Якщо Їли кислотність ґрунту низька, знову ж таки бажано додавати порошкоподібнуої або гранульовануої сіркуи (по 50-60 г під кожен кущ щорічно). Але при якісному мульчуванні тирсою ґрунту під кущами, цього можна і не робити – така мульча сама по собі добре регулює реакцію ґрунту.

        Слід розуміти, що азотні добрива – селітра та сульфат амонію підкислюють ґрунт, що сприятливо позначається на врожайності чорниці.

        За наявності краплинного зрошення — підживлення та внесення добрив проводять за допомогою шляхом фертигації.

         

        Збирання врожаю чорниці та переробка продукції

        Збирають плоди чорниці без плодоніжок вручну, але частіше за допомогою спеціальних совків.

        Совок для збирання чорниці. Чорницю масово збирають та заготовляють в Україні, Фінляндії, Швеції, Норвегії, Росії, Ісландії, Ірландії.

        На промислових плантаціях ягоди можна призбирати спеціальними комбайнами.

        Зібрані плоди сушать на відкритому повітрі, в сушарках або печах при температурі не вище 50-60 ° С, розстилаючи тонким шаром на папері, тканині або решітках.

        Сухі ягоди пакують у паперові або тканинні мішки по 35-50 кг і зберігають у сухих, прохолодних приміщеннях. Термін зберігання – два роки.

        Листя збирають вручну в період цвітіння, сушать в у тіні або під навісами. Сировину упаковують у в скирти пакунки однакової ваги та зберігають у сухих, прохолодних приміщеннях.

        Для використання з лікувальною метою плоди чорниці (лат. Fructus Myrtilli) заготовляють у стадії повної зрілості (у липні — серпні), листя — у період цвітіння, зривають руками, сушать під навісом. Сировину зберігають у паперових мішках, коробках, ящиках. Термін зберігання – до 2 років.

         

        (Пока оценок нет)
        Loading...

        Найкращі товари

        Хелат міді (Е-Cu 9 %) 117 гл

        Мідь (Cu) 117г/л - 9%

        Країна:Україна

        Фасовка: 1 л, 20 л, єврокуб, налив

        9,5 USD/л грн./т. - EXW - Черкаси

        Азото-фосфорно-калійне NPKS 7-20-30+3

        загального азоту - 7%

        загальних фосфатів - 20%

        калію в перерахунку на К2О - 30%

        сірки - 3%

        води - 1.5%

        Країна:Білорусь

        Фасовка: Біг беги, гранульоване

        40 грн./кг. від 5 кг грн./т. - Нова пошта - Черкаси

        РКД NPK 9:27:0

        N - 9%

        P - 27%

        Країна:УАПГ, Україна

        Фасовка: 1 л, 20 л, єврокуб, налив

        1431 у.о. грн./т. - EXW/FCA - Черкаси

        Сульфоамофос NPS 20:20+9

        азота - 20%

        фосфатов - 20%

        серы - 9%

        Країна:Греция

        Фасовка: Биг беги, гранулированное

        34500 грн./т. грн./т. - EXW - Черкассы

        Mixture-RKD NPК 10:10:10+3S

        N - 10%

        P - 10%

        K - 10%

        S - 3%

        Країна:УАПГ, Украина

        Фасовка: еврокуб, налив

        по запросу грн./т. - EXW/FCA - Черкассы

        КАС, UAN N26+4S

        Азоту - 26%

        Карбаміду - 40%

        Аміачної селітри - 30%

        Країна:Україна

        Фасовка: єврокуб, налив

        по запиту грн./т. - EXW - Черкаси

        Повідомити про помилку

        Текст, який буде надіслано нашим редакторам: